Συζήτηση στη Βουλή για καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Συζήτηση στη Βουλή για καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας Facebook Twitter
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου (δεξιά) συνομιλεί με τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη (αριστερά) γλωσσολόγο, φιλόλογο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στη συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα ημερήσιας διάταξης: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας σε αίθουσα της Βουλής. (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)
2

Με αντικείμενο την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας συνεδρίασε σήμερα η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, στη Βουλή.

«Το θέμα είναι να συμφωνήσουμε στο να προχωρήσουμε σε μία επί της ουσίας χάραξη πολιτικής», είπε, μιλώντας στην Επιτροπή ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου και τόνισε ότι στη βάση του, το αίτημα της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να έχει ως περιεχόμενο, πέραν του θέματος της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας, και την προάσπιση του γλωσσικού πλουραλισμού διεθνώς. «Με την καθιέρωση μιας τέτοιας ημέρας, πέφτει στην πλάτη μας η υπεράσπιση του πλουραλισμού των γλωσσών. Σήμερα είναι ορατός ο κίνδυνος αμερικανο-αγγλοποίησης των γλωσσών και της κουλτούρας. Καλό είναι λοιπόν να υπερτονίσουμε τον πλουραλισμό των γλωσσών, των πολιτισμών, την ιδιαιτερότητα των κοινωνικών ομάδων και των χωρών», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου. «Αντί για μήνυμα ομογενοποίησης, ας είναι ταυτόχρονα και μήνυμα πλουραλισμού. Η ιστορία της γλώσσας μας, είναι εργαλείο για την προάσπιση του πλουραλισμού» συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός επεσήμανε ότι παράλληλα με την προώθηση τέτοιων διαδικασιών, «θα πρέπει να δούμε σοβαρά το ζήτημα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη διασπορά».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ανέφερε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί από όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα δώσει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι διεργασίες καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της καθιέρωσης της Ημέρας - μιας απόφασης που αρχικά είχε παρθεί το 2014 από τη Βουλή, τη στιγμή που «σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, οι μετανάστες πια είναι 4ης και 5ης γενιάς και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας υποχωρεί».

«Ιδιαίτερο θέμα» χαρακτήρισε τη διαδικασία καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Μπαμπινιώτης εξέφρασε την άποψη, ότι οι προσπάθειες από πλευράς ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να κινηθούν σε τρεις τομείς: Στον πολιτισμικό, τον ιστορικό και τον παιδευτικό. «Πρέπει να συνδέσουμε την ευρωπαϊκή γλώσσα με την ελληνική», ανέφερε ο κ. Μπαμπινιώτης, «ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, άλλωστε, ξεκινάει από τα ελληνικά κείμενα. Εξάλλου, η πολιτισμική καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας, της έχει δώσει τον χαρακτήρα της οικουμενικής γλώσσας».

Ο κ. Μπαμπινιώτης συνέχισε λέγοντας ότι η ελληνική γλώσσα είναι εκείνη μεγάλων διανοητών που τυγχάνουν παγκόσμιας απήχησης και αναγνώρισης. «Έχει συνέχεια 40 αιώνων προφορικού λόγου, 28 αιώνες γράφεται με την ίδια γραφή και από τον 4ο αι. π.Χ., με την ίδια ορθογραφία. Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό παρελθόν, είναι και ευρωπαϊκό», πρόσθεσε.

Στη συνεδρίαση παρευρέθη, μετά από σχετική πρόσκληση, και ο ακόλουθος εκπαιδευτικής συνεργασίας της γαλλικής πρεσβείας, Φιλίπ Μοζαντάλ, ο οποίος μοιράστηκε την εμπειρία της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

2 σχόλια