Στρατούλης: Η πρόταση για Grexit και δραχμή είχε τεθεί πολλές φορές το 2015

Στρατούλης: Η πρόταση για Grexit και δραχμή είχε τεθεί πολλές φορές το 2015 Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
1

Πέντε υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους και ο ίδιος, και συνολικά περίπου 35 βουλευτές ζητούσαν επιστροφή στην δραχμή το 2015, ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμη ότι η πρόταση για Grexit τέθηκε σε σειρά συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο οκτάμηνο του 2015, και μάλιστα τον Απρίλιο τροπολογία τους για διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους σχεδόν απέσπασε πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, η πρόταση για οικειοθελές Grexit απορρίπτονταν σταθερά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης ήταν «φανατικά» κατά της εξόδου από το ευρώ, είπε ο κ. Στρατούλης.

Τόνισε ότι η απειλή εξόδου από το κοινό νόμισμα ήταν το μόνο σχέδιο που θα μπορούσε να τρομάξει τους πιστωτές στη διαπραγμάτευση, καθώς θα έθετε σε κίνδυνο θεμελιώδη συμφέροντά τους.

Παρά τη στήριξή του για του Grexit, ο κ. Στρατούλης υποβάθμισε τις τότε επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία.

Όπως είπε, τα ταξίδια του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Ρωσία και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν ως κύριο ζητούμενο την επέκταση του ρωσο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και στην Ελλάδα.

Επιβεβαίωσε πως η Αθήνα ζήτησε οικονομική στήριξη από τη Μόσχα, αλλά υποστήριξε ότι επρόκειτο για «προκαταβολή» που προοριζόταν για την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος εν τέλει μπλοκαρίστηκε μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το καλοκαίρι.

Τέλος, ο κ. Στρατούλης διέψευσε κατηγορηματικά ως «ωμό ψέμα» τις φήμες η ομάδα Λαφαζάνη σχεδίαζε έφοδο στο Νομισματοκοπείο και κλοπή των αποθεμάτων ευρώ.

Στόχος όσων διέρρεαν αυτές τις πληροφορίες ήταν να μας χαρακτηρίσουν «συμμορία της δραχμής», είπε, προσθέτοντας πως η πρόταση των πέντε υπουργών ήταν να τεθεί η Τράπεζα της Ελλάδος εκτός ευρωσυστήματος και υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο, ώστε να αρχίσει να τυπώνει δραχμές.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Εμανουέλ Μακρόν: Η Ελλάδα είναι ένα υπόδειγμα, ένα μοντέλο οικονομικής προόδου

Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο μετά την κρίση που διήλθε, καθώς και ότι η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Πολιτική / Παπασταύρου από Δελφούς: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως «πριν τελειώσει το έτος» η χώρα μας θα έχει τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΛΦΟΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης από Δελφούς: «Χρειαζόμαστε plan b εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή επεκταθεί»

«Εάν το μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου να έχουμε σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό του πετρελαίου και προϊόντων», σημείωσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM