Στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας για το 2023

Στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας για το 2023 Facebook Twitter
Κώστας Μπακογιάννης και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
0

Το Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας για το 2023, απένειμε σήμερα στον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο Κώστας Μπακογιάννης.

Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, στις Βρυξέλλες, όπου παρέστη ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης που υπήρξε Ευρωπαίος Επίτροπος και μέλος της ομάδας Γιούνκερ, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέλαβε το βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών, που απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα άτομο ή οργανισμό, του οποίου το έργο της ζωής, τα επιτεύγματα και η ηθική ακεραιότητα καταδεικνύουν μια διαρκή και ενεργή δέσμευση για την προώθηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, απευθυνόμενος στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «Οι καιροί είναι δύσκολοι για την ευρωπαϊκή ήπειρο, υπό τη σκιά του πολέμου, με τις σκοτεινές δυνάμεις των άκρων, του μίσους και της διχόνοιας να αποκτούν φωνή. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το παράδειγμά σας αποτελεί πηγή δύναμης και έμπνευσης. Ο μόνος εν ζωή Ευρωπαίος που μπορεί να θεωρηθεί ταυτόσημος με την Ευρώπη.

Στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας για το 2023 Facebook Twitter
Κώστας Μπακογιάννης και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

»Σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σας παραμείνατε αφοσιωμένος στα ιδανικά και τις αξίες της. Άνθρωπος της λογικής και του διαλόγου, των φιλόδοξων επιδιώξεων αλλά και ρεαλιστής. Ικανός να επιτυγχάνετε τη συναίνεση χωρίς εκπτώσεις στις πεποιθήσεις σας, με θάρρος και ειλικρίνεια. Αντιμετωπίσατε με σθένος τις κρίσεις οι οποίες συνέπεσαν με τη θητεία σας σε Eurogroup και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραμένοντας σταθερά πιστός στο όραμά σας για μία και ενιαία Ευρώπη, με την απόκρισή σας στην οικονομική κρίση, και την Ελλάδα στο επίκεντρό της, να λαμβάνετε πάντοτε υπόψιν τη μεγάλη εικόνα μέσα από μια μακροπρόθεσμη οπτική. Με αυτό το Βραβείο ο Δήμος Αθηναίων σας τιμά για το σύνολο του έργου σας, για μια ολόκληρη ζωή αγώνων υπέρ της Ευρώπης και της δημοκρατίας, που ανέδειξε τα καλύτερα στοιχεία της πολιτικής μας φύσης, ενώ το παράδειγμά σας μας προσφέρει ελπίδα για το μέλλον».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παραλαμβάνοντας το Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων και είπε ότι είναι μεγάλη τιμή. «Η Αθήνα και η Ελλάδα δεν έχουν φύγει ποτέ από τη σκέψη και την καρδιά μου, καθώς ερωτεύτηκα την Αθήνα από την πρώτη μου επίσκεψη.

»Δεν ήξερα τότε ότι η Ελλάδα και η Αθήνα θα με συνόδευαν καθ' όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου ζωής, στις καλές και στις κακές στιγμές. Το να λαμβάνω  ένα βραβείο από την Πόλη της Αθήνας, το λίκνο όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, σημαίνει πολλά για μένα. Διότι η Αθήνα δεν είναι ένας καινούριος τόπος για μένα, ούτε και η Ελλάδα. Είμαι πολύ χαρούμενος που λαμβάνω αυτό το βραβείο και που μάς δίνεται η ευκαιρία να θυμηθούμε τις αρχές της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, όπως η διασφάλιση διεξαγωγής ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

»Έχουμε παντού στον κόσμο ελεύθερες και δίκαιες εκλογές; Όχι, δεν έχουμε. Αρχές όπως ο σεβασμός στο κράτος δικαίου. Σέβονται όλοι μέσα στην ΕΕ το κράτος δικαίου; Όχι. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει αν θέλουμε να προωθήσουμε δημοκρατικές αρχές».

Στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας για το 2023 Facebook Twitter
Κώστας Μπακογιάννης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Χρήστος Στυλιανίδης

 Η συνεισφορά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι Λουξεμβουργιανός πολιτικός που διετέλεσε ως ο 21ος  πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου από το 1995 έως το 2013 και 12ος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014 έως το 2019. Διετέλεσε επίσης υπουργός Οικονομικών από το 1989 έως το 2009 και Πρόεδρος του Eurogroup από το 2005 έως το 2013.

Μέχρι τη μέρα που ο Γιούνκερ άφησε την πρωθυπουργία το 2013, ήταν ο μακροβιότερος αρχηγός οποιασδήποτε εθνικής κυβέρνησης στην Ε.Ε. και ένας από τους μακροβιότερους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες στον κόσμο, με τη θητεία του να καλύπτει το απόγειο των ευρωπαϊκών οικονομικών και την κρίση δημόσιου χρέους. Το 2005 έγινε ο πρώτος μόνιμος Πρόεδρος του Eurogroup. Από το 2005 έως το 2013 ο Γιούνκερ ήταν επικεφαλής του Eurogroup — του σώματος που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Σε αυτόν τον ρόλο βοήθησε στη διαμόρφωση της απάντησης στην κρίση του δημόσιου χρέους που μάστιζε τις οικονομίες εντός της ευρωζώνης από το 2009. 

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον Μάρτιο του 2014 εξελέγη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του  2019. Υπηρέτησε όσο ελάχιστοι την ιδέα, τις δημοκρατικές αρχές και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης. Στάθηκε επίσης ακλόνητος φίλος και σύμμαχος της Ελλάδας σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή  

«Ως το τέλος της ζωής μου θα είμαι περήφανος γιατί υπηρέτησα την Ευρώπη», δήλωσε καταφανώς συγκινημένος αποχωρώντας, έπειτα από δεκαετίες παρουσίας στο ευρωπαϊκό πολιτικό προσκήνιο και της εμβληματικής του Προεδρίας.

 Η αποχώρησή του από την ηγεσία της Κομισιόν συνοδεύτηκε με το τιμητικό σχόλιο από τον διεθνή Τύπο περί «τέλους εποχής».  

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Πολιτική / Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιείται ανοιχτά από τη γραμμή της κυβέρνησης στο ζήτημα του πατέρα Ρούτσι, μετά τις πρώτες φωνές στελεχών και βουλευτών που εξέφρασαν δημόσια στήριξη προς τον απεργό πείνας
LIFO NEWSROOM