Συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Τούρκο πρόεδρο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 17:05 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

 

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον όπως και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση και με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.

 

Η Αθήνα αντιμετωπίζει την κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν ως ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έπειτα από δύο γύρους διερευνητικών επαφών και τις ανταλλαγές επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Άγκυρα και Αθήνα αντίστοιχα, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.

 

Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί, μολονότι, διευκρινίζεται, υπήρχαν και θα υπάρχουν διαφορετικές θέσεις με την γείτονα, σε πολλές περιπτώσεις διαμετρικά αντίθετες. Όπως έχει επισημανθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων από την πλευρά της Τουρκίας είναι το διαρκές ζητούμενο, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση.

 

Είναι σαφές πως η Αθήνα προσβλέπει σε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κάτι, που υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στο France 24.«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό, που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο, δηλαδή, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός.