Μητσοτάκης στο France 24: «Oι ελληνοτουρκικές διαφορές πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο»

Μητσοτάκης στο France 24: «Oι ελληνοτουρκικές διαφορές πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Στην ανάγκη συμφωνίας σε ένα κοινό πλαίσιο με την Τουρκία «για τη διαχείριση των διαφορών μας», με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Παράλληλα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο France 24, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, όπως είπε, πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «διακατέχεται από τις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας αλλά και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες». Όπως εκτίμησε αυτό αποτελεί «μία ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις».

Για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο ο πρωθυπουργός δήλωσε οι δύο χώρες είναι μέλη της συμμαχίας, σημειώνοντας πως «όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο» εξηγώντας πως στην περίπτωση που επιλέγεται η αύξηση της έντασης «αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της».

Για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας

Παράλληλα, μιλώντας για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας υποστήριξε πως ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος ξανά στο θέμα των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι». Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε ένα κοινό πλαίσιο, εξηγώντας πως το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. «Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας» πρόσθεσε.

Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία

Συνεχίζοντας, δήλωσε πως «θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία». Γι αυτό, όπως εξήγησε, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, «να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο». Μάλιστα, σημείωσε πως υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορεί η Ελλάδα να συνεργαστεί με την Τουρκία. «Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες».

Κάλεσμα σε Γάλλους να επισκεφθούν την Ελλάδα

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, απευθύνοντας κάλεσμα στους Γάλλους πολίτες να επισκεφθούν την Ελλάδα το καλοκαίρι, λέγοντας πως είναι μία ασφαλής χώρα.

«Έχουμε ανοίξει τη χώρα στον τουρισμό, οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι« είπε, μεταξύ άλλων, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι πολλοί Γάλλοι που αγαπούν πολύ τη χώρα μας θα επιλέξουν να έρθουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: «Σηκώνω το χέρι» λέει ο Μητσοτάκης - «Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο που τα σκεπάζει όλα»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Η ακρίβεια είναι ο "ελέφαντας στο δωμάτιο" που τα σκεπάζει όλα» λέει ο Μητσοτάκης

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, τον Έντι Ράμα, τα ελληνοτουρκικά, τις αντιδράσεις της εκκλησίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών μετά τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Διεθνή / Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Η Κίνα επιδοτεί μαζικά την κατασκευή προϊόντων, με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά κινεζικών προϊόντων κι αυτό δεν θα το ανεχτούμε, καταγγέλει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
NEWSROOM