Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για πλαφόν σε καύσιμα και προϊόντα

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για πλαφόν σε καύσιμα και προϊόντα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε, κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την οποία απαγορεύεται μέχρι το τέλος Ιουνίου «η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.9.2021».

Η ρύθμιση, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κρίθηκε αναγκαία με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας απαραίτητης για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια των καταναλωτών, κατά τη διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας «και πάντως όχι πέραν της 30ης.06.2022» όπως αναφέρει η τροπολογία.

Αυστηρά πρόστιμα 

Τα πρόστιμα, αναλόγως της περίπτωσης ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φτάνουν έως 1.000.000 ευρώ. Ενδεικτικά, σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου επιβάλλεται πρόστιμο έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων. 

«Αποκτούμε ένα εργαλείο για να γίνει σε όλους σαφές ότι η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία σε κάποιους για να αποκτήσουν υπερκέρδη», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. «Δεν θα πληρώσουν οι συμπολίτες μας πάνω στη διεθνή έκρηξη των τιμών και καπέλο για κάποιους που θα θελήσουν να βγάλουν χρήματα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και προειδοποίησε ότι άμα τη ψήφιση της τροπολογίας, θα ξεκινήσουν εκτεταμένοι έλεγχοι. «Τώρα είναι ώρα να φερθούμε υπεύθυνα, δεν είναι ώρα για κερδοσκοπία», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις διατάξεις της τροπολογίας, για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης, ο υπουργός είπε ότι στόχος είναι «να αποφύγουμε κάποιοι να προσπαθήσουν μέσα στην αναμπουμπούλα του πολέμου και της φασαρίας και με τη δικαιολογία ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση διεθνώς των τιμών, που δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή, να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους, για να κάνουν, κατά το κοινώς λεγόμενο, αρπαχτή. Θέλουμε να αποφύγουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε ασυνείδητους ανθρώπους να αξιοποιήσουν την κρίση για να βγάλουν λεφτά».

Ο υπουργός είπε ότι η άνοδος, με αυτόν τον εκρηκτικό ρυθμό, των πρώτων υλών, αναπόφευκτα θα φτάσει και στους καταναλωτές. «Δεν θέλω να υποσχεθώ στον ελληνικό λαό ότι με την παρούσα διάταξη, δεν θα αυξάνονται οι τιμές. Οι τιμές θα αυξάνονται, υποχρεωτικά, κατά το μέτρο που αυξάνεται η τιμή της πρώτης ύλης αναπόφευκτα. Αν μπει διατίμηση σε τιμή κάτω από το κόστος, αυτό που θα γίνει είναι έλλειψη αγαθών και μαύρη αγορά. Πολύ απλά».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Θα τα αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ;

LiFO politics / Στέφανος Κασσελάκης: Θα τα αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι δημοσιογράφοι της LiFO Αρης Δημοκίδης και Γιάννης Πανταζόπουλος συζητούν με τη Βασιλική Σιούτη τη διαδρομή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και την αναστάτωση που έχει φέρει η εκλογή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ρεπορτάζ και σχόλια για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ