Σκέρτσος: Ή η λίστα είναι ανυπόστατη, ή υπήρχε σχέδιο παρακολούθησης του πρωθυπουργού και των συνεργατών του

Ο Σκέρτσος με τον Μητσοτάκη Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Ο Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε πως δεν αποδέχεται ότι τον παρακολουθούν, σχολιάζοντας την εμφάνιση του ονόματός του στη λίστα του Documento, επισημαίνοντας ότι λαμβάνει όλα τα μέτρα. 

Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως είτε η λίστα είναι ανυπόστατη, είτε υπήρχε σχέδιο παρακολούθησης του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του. 

«Δεν αποδέχομαι ότι με παρακολουθούν γιατί λαμβάνω όλα τα μέτρα ασφαλείας. Εξήγησα στον συντάκτη του Documento ότι λόγω της θέσης που κατέχω οφείλω να γνωρίζω- και πραγματικά όλοι γνωρίζουμε- ότι οι τηλεπικοινωνίες δεν είναι ασφαλείς, ανέκαθεν. Η τεχνολογία τρέχει πάρα πολύ γρήγορα, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι πολλά λογισμικά τα οποία μπορούν να υποκλέψουν», δήλωσε αρχικά ο κ. Σκέρτσος και υπογράμμισε πως όσοι βρίσκονται σε δημόσιες θέσεις  πρέπει να είναι προσεκτικοί, επειδή υπάρχουν κακόβουλες απειλές που μπορούν να υποκλέψουν τις επικοινωνίες. 

«Αυτό έρχεται και διογκώνεται χωρίς καμία τεκμηρίωση και διασυνδέεται με ένα υπαρκτό πρόβλημα και με μια αστοχία η οποία ομολογήθηκε και υπήρξε ανάληψη πολιτικής ευθύνης στο ανώτατο επίπεδο τον Αύγουστο, σε σχέση με τη νόμιμη επισύνδεση που είχε γίνει για τον κ. Ανδρουλάκη», συνέχισε ο υπουργός. 

Σχολιάζοντας τις λίστες που έχουν δημοσιευθεί σε ΜΜΕ, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι βλέπει «μια κυβέρνηση η οποία παρακολουθείται και όχι κάποιον άλλον». Αυτό, συμπλήρωσε, πρέπει να μας προβληματίσει. 

«Πρέπει να σκεφτούμε το εξής: ή ότι η λίστα αυτή είναι ανυπόστατη ή ότι όντως υπήρχε σχέδιο παρακολούθησης του ίδιου του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, για να εξυπηρετηθούν αλλότρια συμφέροντα και σκοποί», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας. «Αυτό είναι το ζήτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση και ο αντιπολιτευόμενος τύπος που “σηκώνει” το θέμα», επεσήμανε. 

«Υπάρχουν παράνομα λογισμικά, τα οποία κυκλοφορούσαν και χρησιμοποιούνταν- ομολογήθηκε από τον κ. Τσίπρα ουσιαστικά την περασμένη εβδομάδα- και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έκανε τίποτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να προστατεύσει τις τηλεπικοινωνίες από αυτά τα λογισμικά. Αντιθέτως- πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές του 2019- τροποποίησε τον ποινικό κώδικα και άλλαξε την ποινή, από κακουργηματική σε πλημμέλημα για τη διακίνηση και εμπορία τέτοιων λογισμικών αλλά και για τις παράνομες παρακολουθήσεις», συνέχισε ο κ. Σκέρτσος και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση. 

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», ότι παρακολουθούνταν το τηλέφωνο του Νίκου Δένδια, ο Άκης Σκέρτσος απάντησε: 

«Όλα τα πολιτικά πρόσωπα μπορεί να κινδυνεύουν να παρακολουθούνται, από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, εμένα, οποιονδήποτε διαχειρίζεται δημόσια εξουσία. Όλοι το γνωρίζουμε και όλοι λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Και ο κ. Δένδιας έχει τοποθετηθεί ότι λαμβάνει τα μέτρα του και ότι δεν έχει πέσει τίποτα τέτοιο στην αντίληψή του όπως κι εγώ, που είδα το όνομά μου σε μια λίστα και δεν έχει πέσει τίποτα τέτοιο στην αντίληψή μου. Αμφισβητώ τη λίστα, αμφισβητώ τους συντάκτες της λίστας, αμφισβητώ και τη σκοπιμότητα που κινείται γύρω από αυτή τη λίστα». 

Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε ότι δημιουργείται ένα κλίμα που προσπαθεί να «αποπροσανατολίσει» τη δημόσια συζήτηση από θέματα που αφορούν τους πολίτες, όπως η ακρίβεια και η ενέργεια. 

«Είναι ξεκάθαρη προσπάθεια επίθεσης στον πρωθυπουργό προσωπικά. Κατηγορείται αυτή τη στιγμή από την αντιπολίτευση ότι διαπράττει πράξη αντιπατριωτική, αντιθεσμική, ενάντια στο πολίτευμα. Αυτό που κατηγορείται είναι πάρα πολύ σοβαρό», τόνισε. 

Στις δημοκρατίες, όταν «κάποιος σε κατηγορεί οφείλει να φέρει να στοιχεία και να τεκμηριώσει», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Η δικαιοσύνη, υπογράμμισε, πρέπει να κάνει τη δουλειά της, το ταχύτερο δυνατό και «να καλέσει αυτούς που διακινούν όλες αυτές τις πληροφορίες να φέρουν τα τεκμήρια, διαφορετικά είναι κοινοί συκοφάντες». 

Τέλος, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την πλήρη αναδιάρθρωση του πλαισίου για τις νόμιμες επισυνδέσεις και την απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης λογισμικών παρακολούθησης. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM