Σκα Κέλερ: Απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Σκα Κέλερ: Απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους Facebook Twitter
EPA/PETROS GIANNAKOURIS/POOL
0

«Μία ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη και θα περίμενα να τη δω να πραγματοποιείται πολύ σύντομα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συμπρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο Σκα Κέλερ, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της, έχει προωθήσει πλήθος επίπονων μεταρρυθμίσεων. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να αναγνωριστεί τόσο από το Eurogroup όσο και από τους δανειστές γενικότερα, και θα πρέπει να μεταφραστεί σε μία ελάφρυνση, η οποία θα έρθει πολύ σύντομα», εκτίμησε.

Στο πλαίσιο των συναντήσεως που είχε στα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής διαπίστωσε ότι «έχουν γίνει πολλά βήματα στην προώθηση μεταρρυθμίσεων τόσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το λαθρεμπόριο, όσο και σε σχέση με την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων», κάτι για το οποίο, όπως είπε, «οι δανειστές οφείλουν να αναγνωρίσουν».

Για την προσφυγική κρίση, η Σ. Κέλερ ανέφερε ότι «η διαχείρισή της αποτελεί συνολική ευθύνη της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «οι πρόσφυγες δεν έχουν ως προορισμό ειδικά την Ελλάδα, προκειμένου να αναζητήσουν καταφύγιο, αλλά την ΕΕ, η οποία είναι υποχρεωμένη να τους το παρέχει». Τόνισε επίσης πως «είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι πολλά κράτη μέλη φαίνεται να νομίζουν ότι αρκεί οι πρόσφυγες να εγκαταλειφθούν στις χώρες των συνόρων της Ένωσης». «Χρειάζεται να επιδείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη με μετεγκαταστάσεις, και με την αρωγή ειδικών, αλλά το σημαντικότερο, είναι να αποκτήσουμε ένα νέο σύστημα ασύλου με το οποίο δεν θα εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής, όπως την Ελλάδα, ή την Ιταλία», υπογράμμισε.

Σχετικά με την COP22, για την κλιματική αλλαγή, στο Μαρόκο και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις Μεσογειακές χώρες και ειδικά την Ελλάδα, η Σκα Κέλερ εκτίμησε ότι «η σύνοδος μπορεί να προσδώσει τεράστια δυναμική, ειδικότερα σε σχέση με την προώθηση της χρήσης ΑΠΕ και την αξιοποίηση καθαρών μορφών ενέργειας, φθάνοντας ακόμα και στην πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών».

Από την πλευρά της, η Χριστίνα Ευθυμιάτου, συντονίστρια της εκτελεστικής γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «σε αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε πολύ σημαντική την έναρξη της συζήτησης για το χρέος». Τόνισε ότι «η ελάφρυνση ή απομείωση του χρέους θα πρέπει να συνδεθεί με την κοινωνική αλληλεγγύη, με θέματα του μεταναστευτικού, αλλά και γενικότερα με τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης» και πρόσθεσε: «δεν μπορεί να ρυθμιστεί το χρέος εάν δεν μπουν θεσμικοί και κοινωνικοί κανόνες αλλά και κανόνες σε σχέση με τους πρόσφυγες». Επίσης, έκανε γνωστό ότι επίκειται συνάντηση των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων, προκειμένου να υπάρξει συνολική επίσημη τοποθέτηση στο ζήτημα, έτσι ώστε «η ελάφρυνση να μην είναι μόνο οικονομική, αλλά να έχει να κάνει και με τη βιωσιμότητα των οικονομιών».

«Το ερχόμενο διάστημα, στο συμβούλιο των Πράσινων Κομμάτων, που θα γίνει 2-4 Δεκέμβρη στη Γλασκώβη, αλλά και στη συνάντηση των κομμάτων του Νότου που θα γίνει στα μέσα Ιανουρίου, επιχειρούμε να παρέμβουμε σε αυτή τη διαδικασία με τη ματιά των Πράσινων» ανέφερε η X. Ευθυμιάτου, κάνοντας λόγο για «ανάγκη σύνδεσής του χρέους με την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και την αξιοποίηση παραγωγικών δυνατοτήτων που θα βασίζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι η βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον, αλλά και οι κλιματολογικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητές της. Με τη σωστή αξιοποίησή τους μπορούν να αποτελέσουν οχήματα για το μέλλον και η Ελλάδα μπορεί να παίξει πραγματικά πρωτοπόρο ρόλο».

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής της, η Σκα Κέλερ και αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Πρασίνων θα συνεχίσουν τις επαφές του, σε υπουργεία. Σήμερα, η συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων θα είναι κεντρική ομιλήτρια σε εκδήλωση των Οικολόγων Πρασίνων με τίτλο «Τι Ευρώπη θέλουμε». Το Σάββατο, θα επισκεφθούν δομές φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό και στον Σκαραμαγκά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΠΑΣΟΚ: Ντόμινο εναντίον Ανδρουλάκη μετά τις επιστολές Κωνσταντινόπουλου, Νίκου Παπανδρέου και τις δηλώσεις Γερουλάνου

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τον Νίκο Ανδρουλάκη - Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν να επιταχυνθεί η δρομολογημένη για το 2025 εκλογές για πρόεδρο - «Ήττα η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές» ο κοινός τόπος όσων αμφισβητούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
NEWSROOM
ΠΑΣΟΚ: Μετά τον Κωνσταντινόπουλο και ο Νίκος Παπανδρέου θέτει θέμα ηγεσίας

Πολιτική / ΠΑΣΟΚ: Μετά τον Κωνσταντινόπουλο και ο Νίκος Παπανδρέου θέτει θέμα ηγεσίας

Κωνσταντινόπουλος, Παπανδρέου και Γερουλάνος ζητούν επίσπευση των εκλογών για την προεδρία του κόμματος, εντός του 2024 - «Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές» γράφει ο Νίκος Παπανδρέου
NEWSROOM
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα προβώ σε διορθωτικές κινήσεις λαμβάνοντας το μήνυμα των πολιτών»

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα προβώ σε διορθωτικές κινήσεις λαμβάνοντας το μήνυμα των πολιτών»

Για την ακρίβεια, υπογράμμισε πως «θα έλθουν νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια. Αρχίζουμε να βλέπουμε μία αποκλιμάκωση των τιμών, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, πρέπει να το δούμε αυτό με πολύ μεγαλύτερη ένταση»
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: «Δεν ήμουν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Ελληνική Λύση - Όλη αυτή η παρωδία να σταματήσει εδώ» λέει ο στρατηγός ε.α. Φράγκος

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: «Δεν ήμουν υποψήφιος με την Ελληνική Λύση, η παρωδία να σταματήσει εδώ» εκρήγνυται ο στρατηγός Φράγκος

Πολλοί θεωρούσαν ότι ο Εμμανουήλ (Φραγκούλης) Φράγκος είναι ο στρατηγός Φράγκος ή συγγενής πρώτου βαθμού με τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ - «Δέχομαι αναρίθμητα τηλέφωνα και μηνύματα με τα οποία με συγχαίρουν για τη δήθεν εκλογή μου με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης» έγραψε ο στρατηγός
THE LIFO TEAM