Σχόλιο Bild: Η Ελλάδα πτωχεύει, αλλά δίνει 500 εκατ. σε πολεμικά αεροπλάνα

Σχόλιο Bild: Η Ελλάδα πτωχεύει, αλλά δίνει 500 εκατ. σε πολεμικά αεροπλάνα Facebook Twitter
3

"

Η χώρα παλεύει με τον χρεοκοπία, αλλά όπως φαίνεται χρήματα για στρατιωτικές συμφωνίες υπάρχουν" αναφέρει στην αρχή του σχόλιου που κάνει η γερμανική εφημερίδα Bild. To ρεπορτάζ της σημειώνει και κατονομάζει τις αποκαλύψεις που έκανε η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος υπέγραψαν πριν από λίγες μέρες το κονδύλι για την επισκευή πολεμικών αεροπλάνων που θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει πως από τα 500 εκατ. ευρώ προς την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin έχουν ήδη δοθεί προκαταβολή τα 47 εκατομμύρια, κάτι που όπως σημειώνει έχει προκαλέσει την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Στο ίδιο σχόλιο φιλοξενείται και η δήλωση-απάντηση πηγής από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την οποία φέρεται να επικοινώνησε η Bild: «Θα πάρουμε πολλαπλάσια χρήματα από τα πρόστιμα σε γερμανικές επιχειρήσεις», αναφέρεται.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος χθες ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου απεκάλυψε ένα σημαντικό έγγραφο αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό των πέντε αεροσκαφών και την επίμαχη συμφωνία, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις. Ο κ. Καμμένος κατά τη διάρκεια της εκπομπής παραδέχθηκε επίσης ότι όντως τα αεροσκάφη αυτά είναι παλιά υποστηρίζοντας, ωστόσο ότι «εκπληρώνουν και μια ΝΑΤΟϊκή υποχρέωση»

Ο κ. Καμμένος παρουσίασε έγγραφο- ντοκουμέντο σύμφωνα με το οποίο η απόφαση για τον εκσυχρονισμό των πέντε πολεμικών αεροσκαφών ελήφθη σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 13 Οκτωβρίου του 2014, δηλαδή επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το κυβερνητικό συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας αποδέχεται ομοφώνως την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση που τότε κατείχε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και εγκρίνει:-Τη μεμονωμένη ενεργοποίηση υποπρογράμματος «Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής – ΕΜΖ και αναβάθμιση/ Ολοκλήρωση νέων επιχειρησιακών συστημάτων για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση έως πέντε αεροσκαφών ΑΦΝΣ P-3Β του ΠΝ» κατά τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν.3978/11 και του άρθρου 76 του Ν.3883/10.

-Το τελικό κόστος του υποπρογράμματος μαζί με την εν συνεχεία υποστήριξη, να καθοριστεί στο στάδιο των διαπραγματεύσεων , συναρτήσει του βαθμού ενσωμάτωσης/ ολοκλήρωσης νέων αισθητήρων καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για τη μέγιστη συμπίεση των τιμών κάτω από τα 350.000.000 ή/ και μέσω της επέκτασης του προγράμματος.

Την απόφαση υπογράφουν ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην υπουργός Οικονομκών Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας και ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Τη συμφωνία έπρεπε ή να την αρνηθούμε ή να το υπογράψουμε. Εμείς την υπογράψαμε και πληρώσαμε την πρώτη δόση γιατί η πληρωμή θα πάει μέχρι το 2022. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να μην έχει αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και δεν μπορούσε να επιτρέπει τουρκικά αεροσκάφη να πετάνε πάνω από το Αιγαίο με νατοϊκή σημαία", είπε ο κ. Καμμένος " όπως αναφέρεται στο enikos.gr.

"Ήταν μια σωστή απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που ήρθαμε να την υπογράψουμε" τόνισε o Πάνος Καμμένος "Δεν αποτελεί απευθείας ανάθεση αλλά διακρατική συμφωνία. Η απόφαση αυτή πείραξε τους εμπόρους όπλων γιατί είναι μια συμφωνία που δεν έχει μίζα. Δεν υπάρχει ενδιάμεσος, μεσάζοντας" συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
"Η απόφαση αυτή πείραξε τους εμπόρους όπλων γιατί είναι μια συμφωνία που δεν έχει μίζα. Δεν υπάρχει ενδιάμεσος, μεσάζοντας"Ούτε η Siemens ήταν μεσάζοντας. Και η Lockheed ίσως και να έχει βαθύτερες τσέπες.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ