Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ Facebook Twitter
0

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά αλλά και να παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό το σχέδιο συμφωνίας που κατάρτισαν οι θεσμοί, όπως διαμορφώθηκε κατά τη μίνι σύνοδο κορυφής την Δευτέρα στο Βερολίνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται στις Βρυξέλλες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Σακελλαρίδη.

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η 10σέλιδη πρόταση των θεσμών φέρεται να ζητά, μεταξύ άλλων, πλεόνασμα ύψους 1% για το 2015 και μέτρα 3 δισ. για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, δύο συντελεστές ΦΠΑ, καμία υποχώρηση στα εργασιακά, συνέχιση συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε σε νέες μειώσεις συντάξεων.

Νωρίτερα ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι αν και η συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι σημαντική, δεν θα ληφθούν αποφάσεις, και τόνισε πως χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, στη συνάντηση δεν συμμετέχει τελικά ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον Γιούνκερ.


Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ πραγματοποιείται σύσκεψη στον Λευκό Οίκο υπό τον Μπαράκ Ομπάμα και με τη συμμετοχή του Τζακ Λιου και συνεργατών τους, ενώ δεν αποκλείεται ο Αμερικανός πρόεδρος να επικοινωνήσει και με Ευρωπαίους ηγέτες εάν κριθεί πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, όπως μετέδωσε το Mega.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Πολιτική / Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει συνταγματικό τον νόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "τέλος στις ιδεοληψίες" και "τολμηρό βήμα προς την πρόοδο"
LIFO NEWSROOM