LIVE!

Reuters: Άμεσες τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς της τρόικας ζητά η Ελλάδα

Reuters: Άμεσες τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς της τρόικας ζητά η Ελλάδα Facebook Twitter
2

Η Ελλάδα ζήτησε από τις χώρες της ευρωζώνης την άμεση έναρξη των τεχνικών συζητήσεων με τους διεθνείς πιστωτές για την πρώτη δέσμη των μεταρρυθμίσεων, που θα βοηθήσουν να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και θα επιτρέψουν την εκταμίευση περισσότερων δανείων, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το αίτημα αυτό σηματοδοτεί μία πιο μαλακή στάση από την πλευρά της Ελλάδας. «Μέχρι τώρα, είχαν απορριφθεί οι συνομιλίες με τα τρία θεσμικά όργανα που είχαν την εποπτεία -την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αλλά η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει αποπληρωμές δανείων κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ξεμένει από μετρητά και χρειάζεται περισσότερη πίστωση από την ευρωζώνη για να αποφύγει την πτώχευση», σημειώνει το Reuters και συνεχίζει:

«Αν ολοκληρώσει το σχέδιο διάσωσης, που σημαίνει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις οποίες είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά τις οποίες απορρίπτει η σημερινή κυβέρνηση, θα μπορούσε να πάρει 1.8 δισ. ευρώ σε δάνειο που απομένει από το υφιστάμενο πακέτο διάσωσης των 240 δισ ευρώ. Θα μπορούσε επίσης να πάρει 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών ομολόγων».

«Γράφω σε σας... για να μεταφέρω την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν αμέσως οι συζητήσεις μεταξύ της τεχνικής ομάδας μας και εκείνης των θεσμών», αναφέρει σύμφωνα με το πρακτορείο ο Γιάνης Βαρουφάκης στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Βαρουφάκης φέρεται να πρότεινε οι συζητήσεις με τους θεσμούς να γίνουν στις Βρυξέλλες «αποφεύγοντας έτσι την υποδήλωση της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, που είχαν για τον ελληνικό λαό οι επισκέψεις των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών», σχολιάζει το πρακτορείο. Στην ίδια επιστολή, με τις 7 μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να προσθέτει ότι η Ελλάδα δεν θέλει να περιμένει μέχρι τον Απρίλιο για την έναρξη αυτών των συζητήσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, Γ. Βαρουφάκης ανοίγει και το θέμα του νέου προγράμματος καθώς αναφέρει ότι ταυτόχρονα με τις τεχνικές επαφές, για να κλείσει ο έλεγχος έως το τέλος Απριλίου, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσουν «πολύ σύντομα» οι επαφές σε υψηλότερο επίπεδο για μια πιθανή «διάδοχη συμφωνία». Σημειώνει συγκεκριμένα, ότι η Αθήνα θέλει αυτή η νέα συμφωνία να ονομάζεται «Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας».

2

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM