Προϋπολογισμός 2024: Ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή - Την Κυριακή η ψηφοφορία

Προϋπολογισμός 2024: Facebook Twitter
Φωτ.; Eurokinissi
0

Ξεκινάει σήμερα η πενθήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό 2024 με την μάχη των κομμάτων να αναμένεται επί πολλών ζητημάτων. 

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2024 θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των εννέα κοινοβουλευτικών ομάδων στις 11πμ σήμερα το πρωί. Η συζήτηση ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί - το αργότερο - τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία - κατά παράδοση - λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε υπέρ του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση - Κυριάκος Βελόπουλος, το Δημοκρατικό Κίνημα «Νίκη» και η Πλεύση Ελευθερίας - Ζωή Κωνσταντοπούλου, το καταψήφισαν, ενώ οι Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός 2024 

προϋπολογισμός 2024 προβλέπει έκτακτες παροχές (καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜΕΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους επιδομάτων τέκνων και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) οι οποίες θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. δικαιούχους με συνολικό κόστος 352 εκατ. ευρώ αλλά και μόνιμα μέτρα από το 2024, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Κυρίαρχο στοιχείο του νέου προϋπολογισμού είναι η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, μία αύξηση που κατά μέσο όρο θα είναι 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση. 

Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα δουν επίσης και οι συνταξιούχοι κατά περίπου 3,05%, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ που μεταφράζεται με αύξηση των καθαρών αποδοχών.

Στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ που αφορά το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» για τα ευάλωτα νοικοκυριά. 

Προϋπολογισμός 2024: Οι στόχοι για τους φόρους

Οι στόχοι για τους φόρους 2024 είναι η είσπραξη 63 δισ. ευρώ, η μείωση της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ, τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση επαγγελματιών αλλά και να προχωρήσουν οι μόνιμες μειώσεις φόρων.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

Μόνιμα μειωμένος ΦΠΑ 13%:

  • Εισιτήρια μέσων μεταφοράς.
  • Τουριστικό πακέτο.
  • Πολιτισμός (κινηματογράφοι, θέατρα κλπ).

Παράταση μειωμένου ΦΠΑ έως 30/6/2024:

  • Σερβιριζόμενος καφές.
  • Σερβιριζόμενα ροφήματα.
  • Υπηρεσίες ταξί.

Αύξηση του ΦΠΑ στο 24%:

  • Σερβιριζόμενα αναψυκτικά.
Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης για Τσίπρα:

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Εάν έφερνα γυναίκα σύντροφο θα το ανέφερε ποτέ στο βιβλίο του;»

Ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατίας» σχολιάζει τις αναφορές στο πρόσωπό του, μέσα στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού»
LIFO NEWSROOM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟ ΙΘΑΚΗ

Πολιτική / «Ιθάκη»: Πότε πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα ο Τσίπρας - Τι αποκαλύπτει

Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη» κυκλοφόρησε σήμερα και έχει προκαλέσει ήδη πολιτικές αντιδράσεις - Η περίοδος του Δημοψηφίσματος και το παρασκήνιο πίσω από τη λήψη της απόφασης
LIFO NEWSROOM
«Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Πολιτική / «Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγράφει στιγμές, διαλόγους και συναισθήματα που –όπως ο ίδιος επιμένει– καθόρισαν την πιο ταραχώδη πολιτική περίοδο της Μεταπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Διαμαντή, όσο κι αν με πονάει που φεύγεις, σε ευχαριστώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από τον Διαμαντή Καραναστάση «που δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμη αυτό το τόσο βρόμικο τοπίο, που σε κάνει να ασφυκτιάς και να φεύγεις»
LIFO NEWSROOM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM