Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Κύπρο η τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη ο οποίος μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση είπε ότι «το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα εισβολή και κατοχής».

 

Ο John M. Koenig, μιλώντας σε ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο με θέμα: «Cyprus at a Crossroads: A diplomat reflects on three decades of engagement with the Eastern Mediterranean” είπε ότι  προσωπικά δεν θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και τόνισε ότι είναι στο χέρι των Κυπρίων να επαναδιεκδικήσουν το Κυπριακό Όνειρο.

 

 «Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς.  Δεν θεωρώ αυτό ως την ουσία του κυπριακού προβλήματος ", είπε ο Koenig .


«Ωστόσο» σημείωσε «αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και ο μηχανισμός που υπάρχει για διευθέτηση των θεμάτων είναι οι διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του Κυπριακού  που λαμβάνουν χώρα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι η κυπριακή διένεξη άρχισε πριν από 51 χρόνια και το 1974 πήρε μια τεράστια και τραγική τροπή, ξεκαθαρίζοντας ότι με κανένα τρόπο δεν δικαιολογεί αυτό που έγινε “αλλά δεν μπορεί να αναχθεί σε ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει να αγνοήσετε τη δική σας ιστορία ".

Έτσι, συνέχισε, «έχετε πολλά πράγματα να ασχοληθείτε εκτός από την παρουσία της Τουρκίας στο νησί και  την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων που δεν υποστηρίζουμε ή  αποδεχόμαστε και την παρουσία των εποίκων που δεν ανεχόμαστε. Αυτά όλα είναι ζητήματα που πρέπει ωστόσο να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων καθώς θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τις απόψεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας ".

«Δεν νομίζω ότι έχω συναντήσει έναν Τουρκοκύπριο -ίσως υπάρχουν μερικοί εκεί έξω - που να πιστεύει πραγματικά ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θα πρέπει να πετύχετε την ειρήνη . Έτσι θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο πώς και αυτοί βλέπουν το κυπριακό πρόβλημα”, σημείωσε επίσης ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Αναφέρθηκε ακόμη στον κοινό περίπατο Αναστασιάδη-Ακιντζί κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερη στιγμή για την Κύπρο», και κατέληξέ λέγοντας ότι «ως ένας Αμερικανός που έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου ζώντας με τις επιτυχίες και τις αναποδιές σας, τις ελπίδες και τις ανησυχίες σας, υπόσχομαι ότι δεν θα σταματήσω ποτέ να κάνω ό, τι μπορώ για να σας βοηθήσω να πραγματοποιήσετε το όραμα σας για ένα επανενωμένο νησί. Αλλά είναι στο χέρι σας, στους Κυπρίους, να διεκδικήσετε ξανά το Κύπριακό όνειρο”.