Στο προσφυγικό και στις οδούς για την επίλυση αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

 

«Οι αριθμοί τον Ιούλιο μειώθηκαν και αυτό είναι μία καλή είδηση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να βγουν οριστικά συμπεράσματα. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι περιμένουν να επιβιβασθούν, και είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει, σύντομα, ένα νέο κύμα αναχωρήσεων από τη Λιβύη», δηλώνει ο κ. Αβραμόπουλος.

 

Όπως προσθέτει, η Ευρώπη ενισχύει τη συνεργασία με τη Λιβύη και τις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες, όπως την Αίγυπτο και την Αλγερία, η οποία δείχνει διάθεση συνεργασίας. Ο αρμόδιος επίτροπος υποδεικνύει τρεις οδούς για τη διαχείριση της κρίσης: Την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, την αναδιανομή όσων δικαιούνται να παραμείνουν στην Ευρώπη και τον πιο γρήγορο επαναπατρισμό όσων δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

 

Παράλληλα, τονίζει ότι λόγω της επικινδυνότητας της υπάρχουσας κατάστασης, σε αυτήν τη φάση, δεν μπορούν να ανοίξουν hotspot της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λιβύη.

 

«Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες προς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, έσωσαν πολλές ζωές. Δεδομένης της κατάστασης, όμως, σε ανοικτή θάλασσα, χρειάζεται ένας συντονισμός. Η Ιταλία πρότεινε τον σχετικό κώδικα και εμείς τον στηρίζουμε, πρέπει να τύχει σεβασμού», σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr