Πιερρακάκης: Tέλος τα παράνομα λογισμικά στο Δημόσιο - Προκηρύχθηκε διεθνής ανοικτός διαγωνισμός

Πιερρακάκης: Tέλος τα παράνομα λογισμικά στο Δημόσιο - Προκηρύχθηκε διεθνής ανοικτός διαγωνισμός Facebook Twitter
6

Μπαίνει οριστικά τέλος στην παράνομη χρήση λογισμικού ακόμη και από φορείς του ελληνικού Δημοσίου κατόπιν ενεργειών του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Κατόπιν ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκηρύχθηκε διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για 110.000 άδειες λογισμικού με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών 31 Μαρτίου 2020.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 38.998.485 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) και περιλαμβάνει αγορά αδειών λογισμικού και λειτουργικού συστήματος, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υποστήριξης. Η συγκεκριμένη προμήθεια μέσω εταιρικής σύμβασης (Enterprise Agreement) κρίθηκε απαραίτητη, με δεδομένο ότι το ελληνικό Δημόσιο λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας απαρχαιωμένα λογισμικά δεκαετίας, πολλά εκ των οποίων δεν υποστηρίζονται και δυσχεραίνουν καθημερινά το έργο των υπαλλήλων και καθυστερούν δραματικά την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Με την προμήθεια των αδειών, το Δημόσιο θα επιτύχει σοβαρότατη εξοικονόμηση χρημάτων μέσω χαμηλότερου κόστους κτήσης, σταθερών τιμών προϊόντων λογισμικού και λειτουργικού συστήματος, συνεχή πρόσβαση στις νέες εκδόσεις προϊόντων λογισμικού, απλοποιημένης παρακολούθησης των αδειών χρήσης λογισμικού, παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας του χρήστη. Κατοχυρώνεται υψηλό επίπεδο ασφαλείας, ταχύτητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη και αδιάλειπτη πρόσβαση σε νέες εκδόσεις λογισμικού.

Πέρα από την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, η συμφωνία αυτή έχει ευρύτερα σημαντικά οφέλη για τη χώρα, καθώς συμβάλλει αποφασιστικά στην έξοδο της Ελλάδας από τη «λίστα 301», δηλαδή τη λίστα που περιλαμβάνει τις χώρες που χρησιμοποιούν σε υψηλά ποσοστά πειρατικό λογισμικό στο Δημόσιο. Καταπολεμάται έτσι μια χρόνια παθογένεια η οποία αποτελούσε εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των εταιρειών λογισμικού, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται σημαντικά η αξιοπιστία των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου. Παράλληλα, με την προμήθεια αδειών, σταματά η εγκατάσταση και χρήση πειρατικού λογισμικού η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας για τα συστήματα πληροφορικής του Δημοσίου.

Φορέας του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που διενήργησε καταγραφή των αναγκών των δημοσίων φορέων, ενώ αναθέτουσα αρχή είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τονίζει ότι «η αναβάθμιση της θέσης της χώρας στους ψηφιακούς δείκτες περνά μέσα από την επίλυση των εκκρεμοτήτων που την κρατούσαν ουραγό τα προηγούμενα χρόνια. Μια από αυτές τις εκκρεμότητες σε επίπεδο λογισμικού επιλύουμε σήμερα μέσω του ανοιχτού διαγωνισμού Enterprise Agreement. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε τις προοπτικές για καλύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες προς τον πολίτη, καθώς μέσω της συγκεκριμένης προμήθειας αδειών χρήσης το Δημόσιο αποκτά σύγχρονο λογισμικό και παράλληλα εξοικονομεί σημαντικά κονδύλια».

Από την πλευρά του, o υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης δηλώνει ότι «Εδώ και πολλά χρόνια, αρκετές υπηρεσίες του Δημοσίου χρησιμοποιούν λογισμικό με προβληματικές άδειες χρήσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται αφενός δικαιώματα χρήσης του λογισμικού και αφετέρου να δημιουργείται σοβαρό ζήτημα κυβερνοασφάλειας, καθιστώντας ταυτόχρονα μη εφικτές τις αναγκαίες αναβαθμίσεις σε νεότερες και πιο ασφαλείς εκδόσεις του λογισμικού. Με αυτόν τον διαγωνισμό, προάγουμε την παραγωγικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου, ενώ παράλληλα θωρακίζουμε τα συστήματα έναντι κακόβουλων ενεργειών».

Τέλος, ο γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι «σκοπός μας είναι ο εκσυγχρονισμός των τεχνολογικών υποδομών των δημοσίων φορέων και η αντιμετώπιση φαινομένων παράνομης χρήσης λογισμικού. Για την επίτευξη του, ήδη πραγματοποιούμε και θα πραγματοποιήσουμε προσεχώς δράσεις που αφορούν σε επιμέρους κατηγορίες λογισμικού. Με την μαζική προμήθεια αδειών επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, μειωμένες τιμές για νέες άδειες και κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την έξοδο από τη "λίστα 301"».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Πολιτική / Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 83 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM