Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή

Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της αρχής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το κοινοτικό δίκαιο.

«Ένα σημαντικό βήμα προς τη πράσινη ανάπτυξη», την οποία το κόμμα της έχει βάλει σε προτεραιότητα, όπως είπε, χαρακτήρισε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που εξέφρασε και ως προς τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου και ως προς τα άρθρα του, καταλογίζοντάς του «περισσή υποκρισία». «Περίσσεψε η υποκρισία στο ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλέστηκε ένα φθηνό και ανάξιο επιχείρημα», είπε, προσθέτοντας ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι στη Βουλή υπάρχει και λειτουργεί η αρχή της δεδηλωμένης». «Η ΝΔ απέδειξε ότι έχει περιβαλλοντική ευαισθησία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά με το θέμα της απολιγνιτοποίησης, δεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτηριστεί πράσινος πρωθυπουργός», σημείωσε.

Ακόμα, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε σωστή την κίνηση του υπουργού Περιβάλλοντος να αποσύρει το άρθρο 99 του νομοσχεδίου που αφορά τη χρήση γης στον Δήμο της Αθήνας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα με πολλά ανοιχτά ζητήματα για το κέντρο της Αθήνας. Σωστά το απέσυρε ο υπουργός για να δώσει μια πιο εξειδικευμένη λύση. Αλλά σε ποια χώρα του κόσμου δεν υπάρχουν κεντρικά ξενοδοχεία στο κέντρο της πρωτεύουσας; Ας δούμε την πραγματικότητα και μην παριστάνουμε ότι ζούμε σε μια άλλη Ελλάδα».

«Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να λέμε δεν υπάρχει τίποτα στραβό σε αυτή τη χώρα. Σε ποια άλλη χρειάζονται 8 χρόνια για περιβαλλοντική άδεια; Για το πρόβλημα με τους σταθμούς μεταφόρτωσης μιλάμε επί 10 χρόνια και λύση στο πρόβλημα πώς θα λειτουργήσουν δεν θα δούμε; Δεν μπορεί μετά από 5 καταδίκες της χώρας που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση να παίρνει πρωτοβουλία; Διαφωνείτε; Δεν θέλετε ένα φορέα διαχείρισης των σκουπιδιών αποτελεσματικό που να προστατεύει το περιβάλλον;», επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη.

Βούτσης: Λαθεμένη και επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για «εξαιρετικά λαθεμένη και επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης», να περιορίσει τη διαδικασία συζήτησης ενός «προδήλα αντισυνταγματικού νομοσχεδίου» με το πρόσχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας.

«Ήταν λάθος η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου, που ακολουθήθηκε. Δημιουργεί κακό προηγούμενο στο μέλλον. Υπάρχουν ζητήματα που εγείρονται από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο για το οποίο το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη, εντοπίζουν προβλήματα συνταγματικά», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης. Ακόμα, ο κ. Βούτσης κατηγόρησε τη κυβέρνηση για προσπάθεια να δικαιολογήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας «με μια απίστευτα απροσχημάτιστη εμμονή σε νεοφιλελεύθερα δόγματα για τα οικονομικά πρότυπα, το μείγμα της πολιτικής και το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστούν ιδιαίτερα μετά τη κρίση του κορωνοϊού».

«Επανέρχεστε με ένα αντιδημοκρατικό τρόπο να επαναφέρετε την επανεκκίνηση της οικονομίας με τα δεδομένα που υπήρχαν πριν ξεκινήσει η πανδημία, και με όλες τις στρεβλώσεις και τις επικινδυνότητες για το τι έφερε την κρίση και πώς είμαστε προετοιμασμένοι», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Θα τα αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ;

LiFO politics / Στέφανος Κασσελάκης: Θα τα αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι δημοσιογράφοι της LiFO Αρης Δημοκίδης και Γιάννης Πανταζόπουλος συζητούν με τη Βασιλική Σιούτη τη διαδρομή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και την αναστάτωση που έχει φέρει η εκλογή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ρεπορτάζ και σχόλια για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ