Παπακωνσταντίνου: Ο Σόιμπλε δεν ήθελε το ΔΝΤ

Παπακωνσταντίνου: Ο Σόιμπλε δεν ήθελε το ΔΝΤ Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
0

«Φως υπήρχε στο τέλος του 2014, τον διακόπτη τον έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη του, τονίζοντας ότι  «ξαναβρισκόμαστε εκεί που ήμασταν 2 χρόνια πριν και προσπαθούμε να ξαναβρούμε το φως».

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στον RealFm και στο διάλογο που είχε ο ίδιος με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ντομινίκ Στρος Καν, μέσα στην κουζίνα, στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2010. «Ο Παπανδρέου είπε στον Στρος Καν το εξής “Ντομινίκ εγώ δεν θέλω το ΔΝΤ, θέλω ευρωπαϊκή λύση. Εάν οι Ευρωπαίοι μου πουν ότι δεν έχω λεφτά και οι αγορές κλείσουν, τι κάνω;”. Αυτό ήταν το ερώτημα. “Τι εναλλακτικές υπάρχουν;”» και πρόσθεσε: «Πήγαμε στην κουζίνα γιατί εάν κάναμε μία δημόσια εμφάνιση με τον Στρος Καν την επόμενη ημέρα όλες οι εφημερίδες θα έλεγαν ότι η Ελλάδα προσφεύγει στο ΔΝΤ και άρα θα έκλειναν οι αγορές».

Για το αν ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε  ότι «αυτό είναι κομμάτι της ιστορικής κατάθεσης και μην ρωτάτε εμένα, ρωτήστε τη Γερμανία».

«Φέρτε εδώ πέρα κάποιον Γερμανό να τον ρωτήσετε γιατί μπήκε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και θα σας απαντήσει όχι επειδή το ήθελε η Γερμανία, επειδή το ήθελε η Άνγκελα Μέρκελ. Διότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο κ. Σόιμπλε μαζί με σύσσωμο το Eurogroup, μαζί με τον κ. Τρισέ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλοι μαζί λέγαμε ότι δεν θέλουμε το ΔΝΤ, θέλουμε αμιγώς ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο πρώην υπουργός.

Στο ερώτημα αν θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν λέγαμε, πριν μπούμε στο πρώτο μνημόνιο, ότι δεν το υπογράφουμε αν δεν «κουρευτεί» το χρέος ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Η γνωστή λογική του “βομβιστή αυτοκτονίας”. Είδαμε τι καλά που δούλεψε αυτή η λογική το 2015, πάρα πολύ ωραία. Που το 2015 είχαμε και πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το 2010 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. Αυτοί οι “βομβιστές αυτοκτονίας” εκ του ασφαλούς να’ ρθουν να μου πούνε ποιος θα πλήρωνε μισθούς και συντάξεις το 2010».

Στο ερώτημα αν με όσα λέει εννοεί ότι θα ήταν “βομβιστές αυτοκτονίας” αν ζητούσαν κούρεμα του χρέους πριν από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου ο κ. Παπακωνστανίνου απάντησε: «Ναι, διότι όλοι θα έλεγαν τότε: “αφού η Ελλάδα απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει, ότι θα κρατήσει την αναπνοή της μέχρι να σκάσει, τότε να της χαρίσουμε όλο το χρέος και να της δώσουμε και λεφτά από πάνω”». 

Και σημείωσε: «Τους μύθους αυτούς καλό είναι να τους εξηγούμε γιατί παραμένουν και ο κόσμος τους πιστεύει. Πιστεύει ότι υπήρχε τρόπος το 2010 να μας χαρίσουν όλα μας τα χρέη. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην περάσει η Ελλάδα από τη λιτότητα που πέρασε».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ