Σε εξέλιξη είναι η ψηφοφορία στη Βουλή για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ ο δικηγόρος του, Δημήτρης Τσοβόλας, καταγγέλλει παρανομίες.

 

Στους βουλευτές δόθηκε ένα ψηφοδέλτιο με όλα τα αδικήματα που προτείνει η ΝΔ να διερευνηθούν από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και ένα ακόμη λευκό.

 

Το ψηφοδέλτιο αναγράφει:

 

«Επί της υπ΄αριθμ. Πρωτ. 1312/04-05-2020 προτάσεως που κατέθεσαν 30 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ.1-3 του Συντάγματος και 154 και 155 του Κανονισμού της Βουλής. Με την πρόταση αιτούνται όπως σύμφωνα με την υπ΄αριθ. Πρωτ. 17090/9777/14-10-2019 απόφαση του Προέδρου της Βουλής ήδη συσταθείσα και λειτουργούσα Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, επεκτείνει τη διεξαγόμενη ήδη προκαταρκτική εξέταση

 

Κατά

 

Του κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης

Προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν περαιτέρω ποινικές ευθύνες του για τυχόν επιπλέον αξιόποινα αδικήματα:

 

1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)
2. Εκβίαση (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ΄παλαιού ΠΚ)
3. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ)
4. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ),
5. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ),
6. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς),
7. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ. 3 (παλαιό αρ. 187 παρ.5), σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση

 

Διακοπή στην ψηφοφορία

 

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης εκ παραδρομής έριξε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, χωρίς να το βάλει σε σφραγισμένο φάκελο. Το περιστατικό έγινε αμέσως αντιληπτό και διεκόπη η ψηφοφορία για λίγα λεπτά.

 

Η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε να ανοιχτεί η κάλπη και επειδή ήταν ένα μόνο το ψηφοδέλτιο που διακρινόταν ότι είναι χωρίς φάκελο, επεστράφη στον βουλευτή. Ο κ. Καλογιάννης το έβαλε στο φάκελο και τότε το έριξε στην κάλπη. Ο βουλευτής της ΝΔ ψήφισε παρουσία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα.

 

Τσοβόλας: Παρανομίες στην ψηφοφορία

 

Με δήλωσή τους, ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λύδια Τσοβόλα, συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, εγείρουν ζητήματα ακυρότητας για την ψηφοφορία.

 

«Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, που εφαρμόζεται αναλογικά και κατά την συζήτησης και κατά την ψηφοφορία της πρότασης των 30 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας "Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οπαία ζητείται η άσκηση δίωξης".

 

Σήμερα όμως κατά την ψηφοφορία της ανωτέρω πρότασης των Βουλευτών της ΝΔ το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους βουλευτές δεν παρείχε δυνατότητα σε κάθε βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή», αναφέρουν στη δήλωσή τους.

 

«Αντιθέτως περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.

 

Επίσης συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή (άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ)», συνεχίζουν.

 

«Όλα τα ανωτέρω γενόμενα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι παράνομα και προκλητικά. Δυναμιτίζουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική», καταλήγει η δήλωση των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ