Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας απαντά σε καταγγελία του Βερναδάκη για δημοσκόπηση

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας απαντά σε καταγγελία του Βερναδάκη για δημοσκόπηση Facebook Twitter
5

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες ότι σε δημοσκόπηση που διεξάγει αυτές τις ώρες το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ζητείται από τους ερωτώμενους να απαντήσουν σε ερώτημα δημοψηφίσματος που διατυπώνεται ως εξής: «ναι ή όχι στην Ευρώπη» ή, ανάλογα με τον συνεντευκτή «ναι ή όχι στο Ευρώ».

 

Επειδή προκύπτουν μείζονα ζητήματα συνταγματικής, θεσμικής και νομικής δεοντολογίας που αφορούν άμεσα τον κλάδο παρακαλώ για τις ενέργειές σας και για την άμεση ενημέρωση της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)».

Η παραπάνω καταγγελία απεστάλη σήμερα από τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και γενικό γραμματέα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορο Βερναρδάκη στον Σύλλογο Εταιριών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και το ΕΣΡ.

Οκ. Βερναρδάκης αναφέρει ότι υπάρχουν ζητήματα συνταγματικής, θεσμικής και νομικής δεοντολογίας αναφορικά με δημοσκόπηση που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θέτοντας το ερώτημα "ναι ή όχι στο Ευρώ".  

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας απαντά δίνοντας στη δημοσιότητα το ερωτηματολόγιο το οποίο συνοδεύει με μια επιστολή:

Kαλούμε τον κ. Βερναδάκη να αναγνωρίσει το λάθος του και να ζητήσει δημόσια συγνώμη, ειδάλλως επιφυλασσόμενοι κάθε νομίμου δικαιώματός μας, θα πράξουμε τα δέοντα», αναφέρει η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε ανακοίνωσή της για την καταγγελία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, πως το ερωτηματολόγιο της δημοσκόπησης που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Μακεδόνια για το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος.

«Λυπούμαστε που ο κ. Βερναδάκης επιτίθεται στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, ενώ εκ της θέσεώς του θα έπρεπε να το προστατεύσει. Ο κ. Βερναδάκης υποστηρίζει ότι το ερώτημα της δημοσκόπησης είναι «ναι ή όχι στην Ευρώπη» ή, ανάλογα με τον συνεντευκτή «ναι ή όχι στο Ευρώ»

 

Όπως διευκρινίζεται «η έρευνα θέτει το ερώτημα της αποδοχής ή της απόρριψης της συμφωνίας που προτείνουν οι δανειστές, όπως έχει τεθεί από την κυβέρνηση και έχει αποφασιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Στη συνέχεια επισημαίνεται πως θέτει ξεχωριστά άλλη ερώτηση περί της «καλύτερης προοπτικής της χώρας» ανάμεσα στο ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ερώτηση η οποία δεν αφορά το δημοψήφισμα και είθισται να γίνεται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια».

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας απαντά σε καταγγελία του Βερναδάκη για δημοσκόπηση Facebook Twitter
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ