Για την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μίλησε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαμηνύοντας πως οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να εμπλέκονται, προς αποφυγή ενδεχόμενης κρίσης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο ενημέρωσης που παραχώρησε στην οικία του στην Αθήνα και σχολιάζοντας τις πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα στη χάραξη θαλασσίων ζωνών όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη, κάνοντας, μάλιστα, ειδική αναφορά στην Κρήτη. Παράλληλα, αποδοκίμασε κάθε μονομερή κίνηση, υποστηρίζοντας ότι οι οριοθετήσεις των θαλασσίων ζωνών μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις των άμεσα εμπλεκόμενων χωρών στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.


Ερωτώμενος για το αν υπάρχει κάποια νέα διπλωματική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από τις ΗΠΑ, ο κ. Πάιατ διευκρίνισε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει κάτι νεότερο και ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εμπλέκονται όπως εμπλέκονταν πάντοτε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι σχέσεις Αθήνας - Ουάσινγκτον είναι σήμερα καλύτερες από ποτέ άλλοτε.

 

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, μάλιστα, χαρακτήρισε «ανόητο» το ντιμπέιτ που έχει ξεσπάσει σε κάποια από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ως προς το σενάριο μιας νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας: «Φυσικά και θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε», τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαμηνύοντας πως «δε θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο». Υποστήριξε, μάλιστα, πως η Ουάσινγκτον είχε παρέμβει και σε πρόσφατες ελληνοτουρκικές κρίσεις όπως ήταν η υπόθεση των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Εβρο και ο διεμβολισμός ελληνικού πλοίο από τουρκικό στο Αιγαίο.

 

«Δεν θα κάνω προβλέψεις για θερμό επεισόδιο. Η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί και η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή» ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ.

 

Αναφερόμενος στο θέμα των F-35 που θα μπορούσε να αποκτήσει η Ελλάδα, ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι η συζήτηση έχει όντως ξεκινήσει, αλλά ότι ο διάλογος θα είναι μακροχρόνιος.

 

Κληθείς να απαντήσει για το αν υπάρχει συνέχεια στην ελληνική εξωτερική πολιτική από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ίδιος υποστήριξε ότι όντως υπάρχει και ότι η νυν κυβέρνηση έρχεται να επιταχύνει την υλοποίηση πρωτοβουλιών που είχαν ληφθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν.