Όλο το παρασκήνιο για την ακύρωση του Ντιμπέιτ - Αλληλοκατηγορούνται τα κόμματα

Όλο το παρασκήνιο για την ακύρωση του Ντιμπέιτ - Αλληλοκατηγορούνται τα κόμματα Facebook Twitter
0

Μπαλάκι ευθυνών με αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας έχει προκαλέσει η ματαίωση του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Σε δήλωσή του, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ζούλας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής για το ζήτημα, τόνισε πως το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ματαιώνεται «με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος», καθώς, όπως λέει, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου.

«Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή. Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ.


Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις», επισήμανε ο κ. Ζούλας.

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ


Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγόρησε τα υπόλοιπα κόμματα πως στην ουσία δεν ήθελαν debate γιατί δεν συμφώνησαν με όσες ημερομηνίες πρότεινε το κυβερνών κόμμα. «Προτείναμε μια σειρά από εναλλακτικές ημερομηνίες. Όλες τις ημερομηνίες που πρότειναν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, εμείς τις δεχτήκαμε. Απ' ο,τι φάνηκε όμως δεν υπάρχει η πρόθεση να γίνει το debate», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγορώντας τα υπόλοιπα κόμματα πως δεν είναι διατεθειμένα «να ακυρώσουν κομμάτια του πολιτικού τους σχεδιασμού ώστε να διεξαχθεί ο συγκεκριμένος διάλογος».


Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εκπροσώπου του κόμματος, Έφης Αχτσιόγλου «μετά τις εξελίξεις για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την 1η Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία, πέραν αυτής, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός.

»Στη σημερινή Διακομματική Επιτροπή ετέθησαν προσχήματα από διάφορα κόμματα, προκειμένου να μην βρεθεί ημερομηνία άλλη πέραν της 1ης Ιουλίου και να μην πραγματοποιηθεί τελικά το κρίσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση debate.

»Κατόπιν τούτου, ο Πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο, προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση.

Καλούμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με δημοκρατική ευθύνη και να φανούν συνεπή στην αρχική τους δέσμευση να γίνει το debate την 1η Ιουλίου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τη λύπης της για το «ναυάγιο», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών εκφράζει, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

Από τη μεριά της η Ένωση Κεντρώων «εκφράζει τη λύπη της για το "ναυάγιο" του Debate των πολιτικών αρχηγών. Στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ο Μανώλης Όθωνας, διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση του ομόφωνα προγραμματισμένου debate για την Δευτέρα 1 Ιουλίου όταν εξαρχής απολύτως προσχηματικό. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων. Γι' αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Προσθέτει δε ότι «όταν έγινε γνωστό το κώλυμα του πρωθυπουργού για την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής, συζητήσαμε άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες που τέθηκαν, όπως 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Γι' αυτό και μεταθέσαμε εκ νέου την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την επαναφέραμε την 1η Ιουλίου, για να μείνουν κενές αυτές οι ημερομηνίες».

«Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δεν θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα είχαν συμφωνήσει στην 1η Ιουλίου για την πραγματοποίηση της τηλεμαχίας, ημερομηνία ωστόσο που ανατράπηκε λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα συγκληθεί την 30 Ιουνίου για την επιλογή των προσώπων που θα απαρτίσουν την νέα ηγεσία της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε ως ημερομηνία την 1η Ιουλίου, δηλαδή την ημέρα που επιστρέφει ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής, Ωστόσο, εκείνη την ημέρα δεν μπορούσε το ΚΚΕ, γιατί έχει προγραμματίσει προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.  Την Πέμπτη 27 Ιουνίου δεν μπορούσε πάλι το ΚΚΕ, γιατί έχει την κεντρική προεκλογική του εκδήλωση στην Πάτρα. Την Παρασκευή 28 Ιουνίου δεν μπορούσε το ΚΙΝΑΛ γιατί έχει περιοδεία η Φώφη Γεννηματά στη Δυτική Ελλάδα, ενώ την Τρίτη 2 Ιουλίου δεν μπορούσε η Νέα Δημοκρατία γιατί έχει περιοδεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Μαγνησία. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν ως ημερομηνία διεξαγωγής του ντιμπέιτ και το Σάββατο 29 Ιουνίου ενώ από την πλευρά τους, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως υπάρχει συνεννόηση της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να μην γίνει το ντιμπέιτ.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στη συνεδρίαση σύμφωνα με το Newpost είναι οι διάλογοι μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων.

Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): «Θα ήθελα να μου επιτρέψετε μια επικοινωνία με το Μαξίμου».

Ηλιόπουλος (μετά από λίγο): «Ο Πρωθυπουργός δέχεται να ορίσουμε το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου, αργά, στις 10 το βράδυ».

Ζούλας (ΝΔ): «Εμείς αποδεχόμαστε την 1η Ιουλίου».

Όθωνας (ΚΙΝΑΛ): «Γιατί δεν το προτείνατε αυτό από την Παρασκευή που γνωρίζατε το πρόγραμμα του καθενός;»

ΚΚΕ: «Αποκλείεται. Έχουμε αλλάξει ήδη δύο φορές την Θεσσαλονίκη κι έχουμε τυπώσει και υλικό».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ