Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, αν ο Τούρκος πρόεδρος παρατείνει την παραμονή του εκεί και υπάρξει σχετικό αίτημα από την Άγκυρα. 

 

«Μέχρι στιγμής τα προγράμματα των δύο ηγετών δείχνουν ότι δεν συμπίπτει η παρουσία τους στις ΗΠΑ. Δεν έχει αλλάξει προσώρας αυτό», δήλωσε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια του briefing. 

 

«Εάν ο κ. Ερντογάν παρατείνει την παραμονή του στις ΗΠΑ- δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα- και υποβληθεί τέτοιο αίτημα θα εξεταστεί διπλωματικά και νομίζω ότι θα απαντηθεί θετικά», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

 

Ο κ. Οικονόμου ερωτήθηκε και για το αν η κυβέρνηση «βλέπει» κλιμάκωση στις σχέσεις Αθήνας- Άγκυρας, μετά το περιστατικό ανατολικά της Κρήτης με την παρενόχληση ερευνητικού πλοίου από τουρκικά σκάφη, αλλά και με τη ρητορική προκλητικότητα από πλευράς Τουρκίας. 

 

«Η στάση μας είναι σταθερή και πάγια. Πάντα οι απόψεις μας εδράζονται σε αυτά που ισχύουν με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και πάντα η πολιτική μας έχει γρήγορα αντανακλαστικά, που επιτρέπει στη χώρα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά της και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.