Οι τουρκικές προκλήσεις και το θέμα των δύο στρατιωτικών στη Σύνοδο Κορυφής

Οι τουρκικές προκλήσεις και το θέμα των δύο στρατιωτικών στη Σύνοδο Κορυφής Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αλλά και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα θέσει με έμφαση το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνονται αύριο.

Με βάση και τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πριν έναν μήνα, στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής, θα επιδιωχθεί να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, τόσο για τις ενέργειές της, όσο και για την ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, εντείνοντας έτσι τον συντονισμό και την πίεση προς την Αγκυρα, με στόχο την ταχεία επιστροφή τους.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις θέσεις της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Ως προς τα ζητήματα της οικονομίας, που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για τη φορολογία των ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων, οι οποίοι μέχρι σήμερα απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς το οποίο δεν συμβάλει στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το ζήτημα αυτό αναμένεται να παρθούν το επόμενο διάστημα οι σχετικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο φορολογίας για αυτούς τους ομίλους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα τονίσει την ανάγκη να γίνει αυτό άμεσα και με τρόπο αποτελεσματικό. Όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός είναι ζωτικής σημασίας για την Ένωση να εξασφαλίζει συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό της, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα βάρη έπεσαν μονομερώς στις πλάτες των πολιτών, την ίδια ώρα που δεν συνέβαινε το ίδιο με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρωζώνη, καθώς θα τεθούν στο τραπέζι οι θέσεις των κρατών μελών, για μια σειρά από ζητήματα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να διατυπώσει τις θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα, τόσο σε δημόσιες παρεμβάσεις, όσο και σε σχετικές συζητήσεις στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Οι θέσεις που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε μια κατεύθυνση που θα εμβαθύνει διαδικασίες ολοκλήρωσης - όπως είναι το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, διαμοιρασμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη- ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού στους τομείς που αφορούν την κοινωνική συνοχή και μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συζήτησης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν, ακόμα, η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, το Brexit και οι σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας.

Επαφές Τσίπρα με Τουσκ, Μέρκελ, Μακρόν, Μέι

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής o κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέϊ, με τους οποίους θα συζητήσει για την Τουρκία, την Κύπρο και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Τσίπρας

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα αρχίσουν το μεσημέρι. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει, ως παρατηρητής, στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

Πέμπτη 22 Μαρτίου:

13.30: Παρουσία στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

15.00: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

20.30: Παρουσία στο Δείπνο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ

Παρασκευή 23 Μαρτίου:

10.00: Συμμετοχή στο Πρόγευμα εργασίας με θέμα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 50)

12.30: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωζώνη

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM