Οι Γερμανοί αναρωτιούνται: “Χρωστάμε 70 δις στην Ελλάδα;”

Οι Γερμανοί αναρωτιούνται: “Χρωστάμε 70 δις στην Ελλάδα;” Facebook Twitter
0

Η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag αναρωτιέται με αφορμή τη δίκη για τις αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Χάγη (η απόφαση αναμένεται το Νοέμβριο), για τα χρέη της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στη σημερινή συγκυρία, όπου όλο και περισσότερο ανοίγει η συζήτηση για την πιθανή αφερεγγυότητα της ελληνικής κυβέρνησης, πληθαίνουν και οι φωνές για το τεράστιο χρέος που πρέπει να πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα, λόγω των πρακτικών του Ναζισμού στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ερώτημα, σύμφωνα με την Welt είναι αν αυτοί οι ισχυρισμοί ανταποκρίνονται στη διεθνή νομολογία.

Στη συνέχεια γίνεται μια αναφορά της καταστρεπτικής δράσης των Γερμανών στη χώρα με την εισβολή τους το 1941, “χωρίς καμία πρόκληση από την πλευρά της Ελλάδας” και το “στυγνό καθεστώς κατοχής” που “έχτισαν” οι Γερμανοί του Χίτλερ. Η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι η ελληνική οικονομία λεηλατήθηκε από τη Γερμανία και συνέπεια αυτής της “αφαίμαξης” ήταν ένας καλπάζων πληθωρισμός και μια διαρκώς φθίνουσα πορεία στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Επιπλέον το Τρίτο Ράιχ ανάγκασε την Εθνική Τράπεζα να του δανείσει χρήματα χωρίς τόκο, ποσό που σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών έφτασε στα 476 εκατομμύρια Μάρκα το 1945.

Η «Welt am Sonntag»αναφέρει επίσης ότι στο Παρίσι το 1945 η Ελλάδα είχε μερίδιο 4,5% από τις γερμανικές αποζημιώσεις που χορηγήθηκαν αλλά στην πραγματικότητα έλαβε μόνο παροχές σε είδος, κυρίως μηχανήματα συνολικής αξίας 25 εκ. δολαρίων που αντιστοιχούν σήμερα σε δυο δις ευρώ.

Η παρέμβαση των Η.Π.Α πάγωσε τις αποζημιώσεις από την πλευρά των Γερμανών και η ρύθμιση των αποζημιώσεων αναβάλλεται σύμφωνα με τη Συμφωνία Χρέους του Λονδίνου του 1953 ως την σύναψη συνθήκης ειρήνης. Τα χρέη της Γερμανίας αποτέλεσαν έτσι αντικείμενο διαπραγμάτευσης από το 1990 όταν έγινε η επανένωση των δύο Γερμανιών και συμφωνήθηκε με τις τέσσερις νικήτριες δυνάμεις του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου να κλείσει το θέμα με δύο συν τέσσερις συμφωνίες, οι οποίες έγιναν αντί για μια συνθήκη ειρήνης." Αυτό έχει οδηγήσει σε αιτήματα για αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν. Η Ελλάδα δέχθηκε, γράφει η Welt αυτή την συμφωνία.

Το δημοσίευμα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το www.tovima.gr ότι «εάν αυτά τα χρήματα τα θεωρήσει κανείς ως κανονικό δάνεια κι όχι ως μια εκ των συμβατικά διευθετημένων πολεμικών ζημιών, τότε θα μπορούσαν θεωρητικά ακόμα και σήμερα αυτές οι απαιτήσεις να έχουν ισχύ. Και σύμφωνα με τη μέθοδο υπολογισμού, θα μπορούσε η σημερινή οφειλή να κυμαίνεται με τα επιτόκια και τους σύνθετους τόκους στα 70 δις. ευρώ».

Για τη Γερμανική εφημερίδα είναι πολιτικά αδύνατο να εξηγηθεί μετά από τόσες δεκαετίες εταιρικής σχέσης η απαίτηση τεράστιων αποζημιώσεων. Οι Γερμανοί εκτιμούν ότι η επιμονή σε αυτές τις αξιώσεις γίνεται από τους Έλληνες πολιτικούς για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Βεβαίως ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι οι ελληνικές αξιώσεις, μπορεί να προκαλέσουν ανάλογα αιτήματα και από άλλες χώρες.

Ενδιαφέρον έχουν και τα σχόλια των αναγνωστών για το άρθρο. Κάποιος γράφει ότι “ακόμη κι αν είναι αλήθεια αυτό, η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας δεν έχει σχέση με ό, τι συνέβη τότε” και κάποιος άλλος ότι είναι παράλογες και θρασείς οι αξιώσεις αφού η οικογένεια του δεν ζούσε τότε και “ίσως οι Έλληνες να έχουν παραποιήσει και τα στοιχεία των πολεμικών αξιώσεων, όπως και τα οικονομικά”. Ένας τρίτος αναφέρει ειρωνικά ότι “ με αυτή τη λογική, θα πρέπει κι εμείς να ζητήσουμε αποζημιώσεις από τους Ρωμαίους”.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM