Ντιμιτρόφ: Υπάρχει βούληση για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας

Ντιμιτρόφ: Υπάρχει βούληση για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
1

«Υπάρχει βούληση» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, «έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο» αλλά «με λίγη δημιουργικότητα και κινητικότητα και από τις δύο πλευρές ίσως να υπάρξει χρόνος και να προλάβουμε το τρένο (της Ευρώπης)», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη και ερωτηθείς εάν υπάρχει χρόνος να επιλυθεί το ζήτημα, ο κ. Ντιμιτρόφ απάντησε: «Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση, έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο. Από την άλλη πλευρά τα όρια δεν συνδέονται με τη φύση αυτής της διαδικασίας. Συνδέονται με το "ευρωπαϊκό τρένο" για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Σύνοδο στα τέλη Ιουνίου».

Ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, εξαιρετικό οικοδεσπότη, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, είναι «σκληρός διαπραγματευτής», ανέφερε ότι από την πρώτη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, στις 14 Ιουνίου (2017) στην Αθήνα, έχουν γίνει πολλά.

«Υπάρχει», σημείωσε, «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, μεγαλύτερη κατανόηση. Και οι δυο μας έχουμε περάσει μερόνυχτα αναλογιζόμενοι ο ένας τις ανησυχίες του άλλου, που είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος, όταν υπάρχει κατανόηση, να καταλήξεις σε λύση. Το διακύβευμα είναι σημαντικό. Το έχω πει και θα το επαναλάβω. Είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος» ανέφερε.

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι «μόλις τα καταφέρουμε κατά τρόπο που να είναι αποδεκτός από την κοινή γνώμη και τον λαό και στις δύο πλευρές -καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια μόνιμη, βιώσιμη λύση που θα παράγει φιλία και όχι εχθρότητες και αγανάκτηση- θα μας απασχολήσει γιατί δεν το έχουμε λύσει έως τώρα».

Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι συζήτησαν με τον κ. Κοτζιά «μια-δυο τελευταίες διαφορές», εκτίμησε ότι «έχουμε διανύσει πολύ δρόμο» και πρόσθεσε: «Κι επειδή δεν είμαστε μόνον υπουργοί αλλά και διαπραγματευτές πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, χθες και σήμερα εξερευνήσαμε επιλογές, χωρίς να αναλάβουμε κάποια δέσμευση, προκειμένου να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε έναν συνδυασμό που να είναι επαρκής και για τις δύο πλευρές».

Είπε ακόμα πως συμφώνησαν με τον κ. Κοτζιά να συνεχίσουν τις συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο στο Σούνιο, επισημαίνοντας πως έχουν καλέσει και τον κ. Νίμιτς.

«Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο γιατί υπάρχει εδώ και πολύ καιρό το θέμα, επομένως μην "θυμώνετε" για το γεγονός ότι συναντιόμαστε τόσο συχνά. Αλλά το θέμα είναι τόσο βαθιά θεμελιωμένο και πρέπει να το φέρουμε στην επιφάνεια και να συζητήσουμε ζητήματα», σημείωσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Για τη σημερινή τετραμερή συνάντηση, είπε ότι το πλαίσιο ήταν πολύ συγκεκριμένο και το κλίμα εγκάρδιο, συζητήθηκαν οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η περιοχή αλλά και το ευρωπαϊκό της μέλλον κι επισήμανε ότι συμφωνήθηκε στην επόμενη συνάντηση να συμμετάσχουν στις αντιπροσωπείες και οι υπουργοί Οικονομίας με συγκεκριμένα οικονομικά σχέδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια