ΝΔ και ΔΗΣΥ προειδοποιούν: Δεν ξαναψηφίζουμε καμία διάταξη που αρνούνται να στηρίξουν οι ΑΝΕΛ

ΝΔ και ΔΗΣΥ προειδοποιούν: Δεν ξαναψηφίζουμε καμία διάταξη που αρνούνται να στηρίξουν οι ΑΝΕΛ Facebook Twitter
0

Μήνυμα ότι δεν πρόκειται στο εξής να ψηφίσουν διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, αν δεν έχει εξασφαλισμένη την συμφωνία και των δύο κυβερνητικών εταίρων, έστειλαν απόψε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη. Και τα δύο κόμματα κατηγόρησαν τους Ανεξάρτητους Έλληνες για επικοινωνιακά παιχνίδια και σπέκουλα με στόχο να διατηρήσει ο κυβερνητικός εταίρος το 3%.

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρίσκεται η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων απέναντι σε τροπολογία με την οποία συμπληρώνονται οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 758) και με την οποία παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης ανάκλησης ή μεταρρύθμισης οριστικής απόφασης εκουσίας δικαιοδοσίας και μετά την έκδοση οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν τοποθετούνται θετικά απέναντι στη διάταξη και έτσι απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής, η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανακοίνωσαν ότι εφεξής, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με το περιεχόμενο μιας διάταξης την οποία εισάγει η κυβέρνηση χωρίς να έχει εξασφαλίσει ότι θα τύχει της ψήφου και των δύο κυβερνητικών εταίρων, τα δύο αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης θα την καταψηφίζουν.

«Το ζήτημα έχει εθνικές προεκτάσεις», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας και πρόσθεσε ότι από εδώ και στο εξής, η ΝΔ δεν θα ψηφίζει καμία διάταξη αν αυτή δεν την ψηφίζουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, διότι δεν δέχεται να νομιμοποιήσει αυτή την τραγελαφική κατάσταση. «Αυτή η κυβέρνηση έχει μετρήσει τα 2/3 του βίου της και έχουμε γίνει μάρτυρες αυτής της περίεργης ισορροπίας ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, έχουμε γίνει μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων», είπε ο Κώστας Γκιουλέκας και πρόσθεσε: «Ειδικά για την τροποποίηση του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας λένε οι ΑΝΕΛ ότι δεν θα την ψηφίζουν. Δηλαδή αλά καρτ, στήριξη. Διαφωνούμε με αυτή την πολιτική και πρακτική, και από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι δεν θα συμφωνούν, η ΝΔ δεν θα ψηφίζει, θα καταψηφίζει. Δεν γίνεται να πατάτε σε δύο βάρκες» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Εμείς, ξεκινώντας από σήμερα, σε κάθε διάταξη, τροπολογία και νομοσχέδιο θα καταψηφίζουμε και να σας το πω λαϊκά, "βρείτε τα πρώτα" και μετά φέρτε τα στην αίθουσα και μην μιλάτε για αδιατάρακτη πορεία της κυβέρνησης. Αυτό το άρθρο είναι ένα θέμα με εθνικές προεκτάσεις. Θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας. Εμείς πάντως επί της αρχής, λέμε ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτή την πολυφωνία, αυτή την ανισορροπία μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης», είπε ο κ. Γκιουλέκας.

Πριν από λίγο, κύκλοι της ΝΔ με αφορμή το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ανέφεραν πως «αυτό το παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ δεν θα το δεχθεί». «Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Δεν μπορεί να έρχονται νομοσχέδια και ο ένας από τους κυβερνητικούς εταίρους να σπεκουλάρει στην κοινή γνώμη και να βασίζεται όλο αυτό στην υπευθυνότητα της ΝΔ», ανέφερε ανώτερη αντιπολιτευτική πηγή.

«Η χώρα έχει κυβέρνηση και η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει σε όλες τις εκφάνσεις του κυβερνητικού βίου», ανέφερε η ίδια πηγή και κατήγγειλε ότι «γίνεται σπέκουλα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες στα εθνικά θέματα για να διατηρήσουν το 3%» και πως «αυτό είχε φανεί και στο θέμα της ονομασίας».«Η τροπολογία αυτή έχει εθνικές προεκτάσεις, έχει έρθει επιπόλαια στη Βουλή και αυτό προδίδει και η στάση του κυβερνητικού εταίρου», ανέφεραν οι κύκλοι της ΝΔ και πρόσθεταν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση από εδώ και πέρα δεν θα συμμετάσχει σε ένα τέτοιο παιχνίδι.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, είπε επίσης ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ότι δεν θα ψηφίσει τη διάταξη. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ότι σέβεται ότι τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Ιδιαίτερα οι τελευταίες έχουν συμβάλει στην εμπέδωση και στην εμβάθυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην προστασία των ελευθεριών, και έχουν προωθήσει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τις αρχές και τις αξίες του νομικού πολιτισμού. Υπό αυτή την έννοια συμφωνούμε στην εφαρμογή της οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την οποία κρίνεται ότι μια δικαστική απόφαση του εθνικού δικαστηρίου εκδόθηκε κατά παράβαση δικαιώματος. Ό,τι αφορά στο δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας και στις διατάξεις του ουσιαστικού δικαίου της ευρωπαϊκής σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου μας βρίσκει σύμφωνους», σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου και υπογράμμισε ότι «είναι αυτονόητη η στάση αυτή για μια παράταξη που αγωνίστηκε για το ευρωπαϊκό κεκτημένο».


«Όμως, επειδή είναι αυτονόητο αυτό, αλλά άλλο τόσο είναι αυτονόητο για εμάς να βάλουμε τέλος στο επικοινωνιακό παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - μια κυβέρνηση που ενώ επέλεξε τους ΑΝΕΛ για τα μνημόνια, απευθύνεται στην αντιπολίτευση για να περνάει το σύμφωνο συμβίωσης, το τέμενος, την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου και πρόσθεσε: «Αυτό τέλος. Γι' αυτό σας δηλώνουμε ότι δεν δίνουμε άλλοθι στην έλλειψη κυβερνητικής πλειοψηφίας και στην έλλειψη δεδηλωμένης για την υπερψήφιση νόμων ή μεμονωμένων διατάξεων, ανεξαρτήτως περιεχομένου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ