ΝΔ: Ανίκανη η κυβέρνηση - Συνεχίζονται οι μνημονιακοί περιορισμοί

ΝΔ: Ανίκανη η κυβέρνηση - Συνεχίζονται οι μνημονιακοί περιορισμοί Facebook Twitter
0

Επίθεση κατά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν.

Η «δεύτερη, μεταπρογραμματική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγραμμάτων, αλλά, δυστυχώς, εντός αυστηρών μνημονιακών περιορισμών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι υψηλοί και διατηρούνται για πολλά χρόνια, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα, η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο και πρόσφατα επεκτάθηκε κατά 6 μήνες, ενώ σημαντικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους συναρτώνται με την υλοποίηση πολλών, συγκεκριμένων δεσμεύσεων», εξήγησε ο ίδιος. 

Ο τομεάρχης της ΝΔ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, με αποτέλεσμα να μετατίθενται συνεχώς οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις για το χρέος (που προβλέπονταν να υλοποιηθούν τον Δεκέμβριο του 2018), επιδεινώνοντας την εικόνα της οικονομίας.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κάνει ακόμα λόγο για καθυστερήσεις στην προώθηση συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που «αν και θα έπρεπε να είχαν εκκαθαριστεί από τον Αύγουστο του 2018, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Την ίδια ώρα, δημιουργούνται συνεχώς και νέες υποχρεώσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, προειδοποιεί ο κ. Σταϊκούρας.

«Παράλληλα, εκφράζονται προβληματισμοί και ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, για τη συστηματική υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, για τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για την αύξηση του μισθολογικού κόστους εξαιτίας της υπέρβασης στον αριθμό των προσλήψεων στο Δημόσιο. Και, φυσικά, όπως καταγράφει η Έκθεση, οι κίνδυνοι για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας όχι απλά υφίστανται, αλλά και ενισχύονται», προσθέτει.

«Είναι φανερό ότι η αβελτηρία, η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα της σημερινής υβριδικής κυβέρνησης καθηλώνει τη χώρα και υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της», καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ο Κασσελάκης πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ για αναδόμηση αλλά έφερε αποδόμηση»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ο Κασσελάκης πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ για αναδόμηση, αλλά έφερε αποδόμηση»

Ως την «πιο τυχερή κυβέρνηση του τελευταίου μισού αιώνα» σε επίπεδο δημοσιονομικό χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο καθηγητής και πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ