Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα είναι το success story της ευρωζώνης

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα είναι το success story της ευρωζώνης Facebook Twitter
0

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό του πρακτορείου Bloomberg παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη. 

Κατά τη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα βγήκε από μια δεκαετή κρίση και δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, εξηγώντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η απλούστευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις στη χώρα μας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο. «Η Ελλάδα θα είναι το success story της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη βιωσιμότητα του χρέους και στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειο του ΔΝΤ.

«Κάτι πραγματικά αλλάζει στην Ελλάδα. Έχουμε μια ισχυρή εντολή. Το επενδυτικό κλίμα κινείται σε σωστή κατεύθυνση, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν και υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας στην Ελλάδα που μας επιτρέπει να προωθήσουμε την ατζέντα μας με επιθετικό τρόπο. Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο. Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, να κάνουμε ευκολότερο σε διεθνείς και εγχώριες επιχειρήσεις να επενδύσουν , θέλουμε να δώσουμε λύση στο τραπεζικό μας πρόβλημα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και δανείζεται ξανά, προτιθέμεθα να αποπληρώσουμε τα δάνεια μας στο ΔΝΤ, το βάρος του χρέους μας γίνεται μικρότερο αλλά και το χρέος μας θα είναι πολύ πιο βιώσιμο εάν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το 3,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές ήταν απόρροια της αναξιοπιστίας της χώρας και της έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των εταίρων. «Κρατάμε ζωντανή τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί και στους στόχους του 2020 -κάτι που θα περιγράφεται και στον προς κατάθεση προϋπολογισμό- αλλά τη διετία 2021-2022 θα πρέπει να υπάρξει «χαλάρωση» των συμφωνηθέντων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», ενώ μίλησε και για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα σε σχέση με τις προσφυγικές ροές τόνισε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας είπε ότι έθεσε στον κ. Ερντογάν το θέμα των αυξημένων ροών στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας. Η (ευρωτουρκική) συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, (win-win) είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας παράλληλα ότι ήταν και είναι λογικό, η ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΡΑΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ

Πολιτική / ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει με σαφήνεια το χαρακτήρα της Μουσουλμανικής Μειονότητας

«Επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις με ανάλογο περιεχόμενο ούτε δίκαιο παράγουν ούτε συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
THE LIFO TEAM
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ

Πολιτική / Λίνα Μενδώνη για Βασιλίσσης Όλγας: «Ο Χάρης Δούκας δηλώνει υπερήφανος για ένα έργο που πολέμησε»

«O Χάρης Δούκας όχι απλώς αποδέχεται και θαυμάζει τον δρόμο, που ολοκληρώνει την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, αλλά τον υιοθετεί ως δικό του, λησμονώντας ότι ο φορέας υλοποίησης του έργου, η Ανάπλαση Α.Ε., τελεί -από το 2024- υπό την εποπτεία πέντε Υπουργείων, ανάμεσα στα οποία και το Υπουργείο Πολιτισμού», δήλωσε η υπουργός
THE LIFO TEAM