Τους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης τους επόμενους 12 μήνες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο Βελλίδειο, για την 84η ΔΕΘ.

 

«Η Ελλάδα γυρίζει  σελίδα» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως θέλει να κριθεί στην επόμενη ΔΕΘ για το αν τήρησε τα όσα εξαγγέλλει σήμερα. Στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα των επενδύσεων και της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ προχώρησε και σε πιο αναλυτικές ανακοινώσεις που αφορούν τη βόρεια Ελλάδα. Επίσης προανήγγειλε την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων με επιστολική ψήφο. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτό θα γίνει μέσα στο 2019. 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%, και στα μερίσματα από 10% σε 5%. Επιπλέον αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

 

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

 

«Το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, θα δημιουργήσει συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών που καλύπτουν την περιοχή μας. Θα αποσαφηνίζει & την έννοια της φορολογικής κατοικίας» υπογράμμισε.

 

«Τώρα υπάρχει όχι απλά το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα. Αλλά και το σχέδιο για το πως θα πετύχουμε αυτόν το στόχο. Και η ομάδα που έχει επωμισθεί τη βαριά ευθύνη να το υλοποιήσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε:

 

«Από αυτό το βήμα είχα καλέσει τον λαό σε μία Συμφωνία Αλήθειας. Σήμερα σας καλώ σε μία Συμφωνία Δημιουργίας. Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος. Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου.

 

Που θα τηρηθεί με σαφές χρονοδιάγραμμα και μεθοδική δουλειά. Θα αποφύγω τα γνωστά επιχειρήματα περί καμένης γης. Ειπώθηκαν τόσο πολύ στο παρελθόν, που τελικά κάηκαν τα ίδια. Και θα περιοριστώ, μόνο σε 4 λέξεις που συμπυκνώνουν την πολιτική μας: Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε», είπε ο πρωθυπουργός. 

 

Μέσα σε τόσες μόνο ώρες λύθηκαν προβλήματα που χρόνιζαν για μήνες ή και χρόνια. Ο πολίτης, όμως, διαπιστώνει ότι είμαστε μια κυβέρνηση που νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά. Δίνουμε κάθε μέρα μάχη για να κάνουμε λίγο καλύτερη και πιο εύκολη την καθημερινότητα όλων, και ιδίως των πιο ευάλωτων από εμάς.

 

Αναφερόμενος στη θέση της χώρας στην Ευρώπη ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

 

«Θέλω να με κρίνετε στην επόμενη ΔΕΘ για όσα είπα σήμερα»

 

Θέλοντας να δείξει το πόσο τον δεσμεύουν οι σημερινές του εξαγγελίες, ο κ Μητσοτάκης τόνισε πως: «Δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη της διασποράς των κυβερνητικών στόχων μέσα στα επόμενα χρόνια. Αλλά θα καταθέσω ένα ετήσιο σχέδιο το οποίο θα κριθεί στην επόμενη. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως από φέτος το βήμα της ΔΕΘ «γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού. Μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων. Αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας».

 

Εδώ θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις αντί να εκπέμπονται υποσχέσεις. Και τον επόμενο Σεπτέμβριο, και στην ίδια αίθουσα, θα εκθέτουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας.Με ικανοποίηση για τις επιτυχίες. Αλλά και με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που θα έχουν παρουσιαστεί στο μεσοδιάστημα.

 

«Στην κατάλληλη συγκυρία θα διεκδικήσουμε μειωμένα πλεονάσματα»

 

«Στο μέτωπο της Οικονομίας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσουμε συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κάθε μέτρο μας θα είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

 

«Ταυτόχρονα, όμως, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης. Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη διεκδίκηση της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων:

 

«Στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές.
Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιο μας παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς.

 

Διατηρείται το αφορολόγητο - Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων - Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές

 

Φορολογικές ελαφρύνσεις εξήγγειλε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα:

* Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.

*Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

* Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% σε 5%.

* Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και

δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Επίσης, αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

* Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.

* Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

* Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

* Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

* Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

 

Μειώνονται σταδιακά οι ασφαλιστικές εισφορές 

 

Η χώρα χρειάζεται μία σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας, με κανόνες για τους εργοδότες, με αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία, αλλά και με συνθήκες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ανέφερε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Εξήγγειλε δε σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου του 2020 κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. «Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Προσέξτε όμως. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.