Μητσοτάκης: Λάθος που φωτογραφήθηκα χωρίς μάσκα στην Πάρνηθα- Η νυχτερινή διασκέδαση μπορεί να μην ανοίξει για μήνες

Μητσοτάκης: Λάθος που φωτογραφήθηκα χωρίς μάσκα στην Πάρνηθα- Η νυχτερινή διασκέδαση μπορεί να μην ανοίξει για μήνες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν επιχειρήσεις της διασκέδασης μέχρι το Πάσχα, άφησε ανοικτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που αναφέρθηκε και στο στιγμιότυπο με αναβάτες μηχανών στην Πάρνηθα. 

«Δεν είμαστε ικανοποιημένο από την ταχύτητα πτώσης του ιού», είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τις σημερινές ανακοινώσεις για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές έως και το επόμενο έτος. Οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «σωθεί» κάτι από την Χριστουγεννιάτικη σεζόν ,διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στους κλάδους που έχουν πληγεί.

«Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι και η πίεση στο σύστημα υγείας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. «Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμα.»

«Δυστυχώς έχουμε χάσει και πολλούς συμπολίτες μας και είναι πάρα πολύ στενάχωρο να μετατρέπεται το καθημερινό δελτίο θανάτων σε μια στατιστική» σημείωσε και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας. «Έχουμε ήδη αρχίσει και τη βλέπουμε. Θέλουμε να επιταχυνθεί ώστε να αισθανόμαστε άνετα ότι το λελογισμένο άνοιγμα δεν θα οδηγήσει σε τρίτο κύμα».

  

Η νυχτερινή διασκέδαση μπορεί να μείνει κλειστή για μήνες

 

Ειδικά για τον κλάδο της εστίασης, τόνισε πως οι όλες ιχνηλατήσεις δείχνουν πως στη νυχτερινή διασκέδαση υπάχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τα εστιατόρια. «Το πιο πιθανό να μη λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού». Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε επισημάνει πως για τον μαζικό εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού απαιτούνται αρκετοί μήνες.

Για το περιστατικό της Πάρνηθας είπε: «Ήταν λάθος που δέχτηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα. Όχι λάθος ότι πήγα για ποδήλατο διότι θέλω να τονίσω ότι η άσκηση επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας. Αλλά εκ των υστέρων προφανώς και θα ζητούσα μάσκα την ώρα που ζήτησαν οι συμπολίτες μου να φωτογραφηθούμε και πρέπει να σας πω ότι εγώ ο ίδιος βάζω τον πήχυ των προσδοκιών πιο ψηλά. Κάνω κι εγώ την δικιά μου αυτοκριτική και όπως την κάνω εγώ, ζητώ από τους πολίτες να αναλογιστούν τις στιγμές εκείνες της προσωπικής ανεμελιάς, ότι μπορεί να έκαναν ζημιά. Για το περιστατικό αυτό νομίζω ότι έχω κάνει την αυτοκριτική μου, νομίζω ότι διογκώθηκε, αυτά συμβαίνουν στην πολιτική. Μου έδωσε και εμένα την ευκαιρία να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών. Τηρώ τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια και πρέπει να σας πω ότι μια μικρή στιγμή ανεμελιάς ή αβλεψίας διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό». 

Ερωτηθείς για το αν έπρεπε ορισμένα μέτρα να έχουν ληφθεί νωρίτερα ώστε να αποφευχθεί η διασπορά, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Έχω πει εκ των υστέρων ότι μπορεί να έκλεινα την Θεσσαλονίκη ή την βόρεια Ελλάδα μια εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά τότε δεν υπήρχαν αιτήματα, από κανέναν. Ούτε κανείς ειδικός μας το είχε υποδείξει αυτό. Προφανώς υπήρχε μία διασπορά την οποία μπορούσαμε να εντοπίσουμε. Την είδαμε όταν αυξήθηκαν εκθετικά τα κρούσματα στις εντατικές. Ενοχλούμαι από όλη αυτή τη συζήτηση για διπλά βιβλία και την αξιοπιστία των δεδομένων»

Κατά τον ίδιο το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στην επαρχία και στα χωριά, όπου η αστυνόμευση είναι πιο χαλαρή, και ίσως ο κόσμος αισθάνεται ότι μπορεί να κινείται με μεγαλύτερη ασφάλεια και απηύθυνε έκκληση «να αποφύγουμε τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, να περάσουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας». 

Στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας του παρουσιάζει όλα τα δεδομένα και χαρακτήρισε ψέματα τις πληροφορίες για δεύτερο σύστημα καταγραφής. 

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το δεύτερο κύμα»

 

Κατά τον ίδιο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το δεύτερο κύμα. Χώρες που δεν άνοιξαν, όπως το Ισραήλ, χτυπήθηκαν από το δεύτερο κύμα. Περιοχές όπως η Κέρκυρα δεν έχουν χτυπηθεί, ενώ αντιθετα η Δράμα ή η Πέλλα. «Αν υπήρχε τέτοια συσχέτιση θα τη βλεπαμε το Σεπτεμβριο. Καμία χώρα δεν έκανε όσα τεστ κάναμε εμείς στις πύλες εισόδου».

Για τα εμβόλια

«Το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό τον πολύ σκοτεινό χειμώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «θαύμα της επιστήμης το γεγονός ότι αναπτύχθηκαν μέσα σε μήνες ασφαλή και αποτελεσματικά».

Εκτίμησε ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το εμβόλιο της pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, συμπληρώνοντας ότι εντός 48 ωρών θα έχουν γίνει παραλαβές και στην Ελλάδα και θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Είπε ότι θα το κάνει πρώτος, «ή από τους πρώτους, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί όχι μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς». «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί η καχυποψία ενός όχι ευκαταφρόνητου τμήματος την κοινωνίας που φοβάται. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνω τη φοβία όμως τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα».

Χαρακτήρισε τον εμβολιασμό πολύ σύνθετη άσκηση και επισήμανε ότι οι πρώτες δόσεις διπλές. «Ανοσία δεν πρόκειται να αρχίζουμε να αποκτάμε πριν από το Φεβρουάριο» προσέθεσε και χαρακτήρισε σημαντικό η αισιοδοξία να μην μας οδηγήσει και πάλι σε εφησυχασμό.

Εν συνεχεία, είπε ότι συνωμοσιολόγοι υπάρχουν παντού και ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα προϋπήρχε και προσέθεσε: «Είμαστε μάλλον σε καλύτερη κατάσταση από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι είναι και πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν και θα είναι οι πρώτοι μαζί με υγειονομικούς μας.

«Η ζημιά θα είναι μεγάλη»

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ζημιά θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ύφεση στην Ελλάδα μεγάλη όπως σε όλη την Ευρώπη, σημείωσε και προέταξε ότι θα πρέπει να κάνου γίνει μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε το κενό.

Όπως είπε το κράτος θα αναλάβει το βάρος της μισθοδοσίας επιχειρήσεων, στηρίζοντας με ρευστότητα «όπως ποτέ» επιχειρήσεις, όσους νοικιάζουν καταστήματα, μαγαζιά, επιχειρηματίες και πολίτες με υποχρεώσεις.

Αναγνώρισε ότι μια ύφεση 9%-10% δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές. Υποστήριξε πως η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη στον τομέα της επιστρεπτέας προκαταβολής τι πρέπει να επιστραφεί και η ταχύτητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων, θα αξιολογηθεί μαζί με την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτήρισε κρίσιμο ζήτημα τα κόκκινα δάνεια και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ λέγοντας ότι έχει σκοπό να προστατεύσει πολίτες από το να «κοκκινίσουν» δάνειά τους.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ