Μητσοτάκης: Η πολιτεία πρέπει να «ακούει» την επιστήμη - Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα

Μητσοτάκης: Η πολιτεία πρέπει να «ακούει» την επιστήμη - Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα Facebook Twitter
Μητσοτάκης: Η πολιτεία πρέπει να ακούει την επιστήμη - Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα (Eurokinissi/Αρχείο)
0

Είναι αναγκαίο οι κυβερνητικές αποφάσεις να ακούν την επιστήμη, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Κυριακός Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πρώτης παγκόσμιας τηλεδιάσκεψης Ελλήνων Ομογενών Ιατρών για τον κορωνοϊό.

«Η εμπειρία της Ελλάδας δίδαξε ότι, όταν η Πολιτεία άκουσε τους γιατρούς και πήρε τολμηρά μέτρα, κατέκτησε και την εμπιστοσύνη των πολιτών», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού κατά τον χαιρετισμό του στην πρώτη παγκόσμια τηλεδιάσκεψη Ελλήνων Ομογενών Ιατρών για τον COVID-19, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 Έλληνες γιατροί και επιστήμονες που διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το πρώτο κύμα της πανδημίας πρόσφερε χρήσιμα διδάγματα και για την πολιτική ζωή.

Ειδικότερα, στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός εξήρε την πολύ σημαντική επιστημονική πρωτοβουλία της διεθνούς τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή πολλών σημαντικών επιστημόνων ελληνικής καταγωγής, απέναντι στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως «οι Έλληνες -γιατροί, ερευνητές, βιοεπιστήμονες και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας- όπου κι αν κατοικούν ή εργάζονται, πρωταγωνιστούν στην υπεράσπιση του υπέρτατου αγαθού: της ανθρώπινης ζωής!».

Συμπλήρωσε δε πως η συγκεκριμένη ημερίδα «αναδεικνύει το τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας εκτός συνόρων και υπογραμμίζει τη δύναμη και την ικανότητα του Έλληνα που προκόβει όπου κι αν βρεθεί».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι χρήσιμα και για την πολιτική ζωή τα διδάγματα από το πώς αντιμετωπίστηκε το πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Με πρώτο ανάμεσά τους, την ανάγκη οι κυβερνητικές αποφάσεις να στηρίζονται στη γνώση. Να 'ακούν' την επιστήμη. Και, όταν χρειάζεται, να υπηρετούν και δύσκολες επιλογές.

Έστω κι αν αυτές στην αρχή μπορεί να φαίνονται αντιδημοφιλείς ή ακόμα και ανεφάρμοστες», όπως τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης πως «η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα», τονίζοντας ότι οι γιατροί μας και το κράτος έχουν πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «η οικονομία μας έχει ξεκινήσει και ο Τουρισμός μας κάνει τα πρώτα οργανωμένα του βήματα», ενώ μέσω ειδικών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί υπάρχει φροντίδα έτσι ώστε κάθε ενδεχόμενο κρούσμα να αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο τρόπο και γρήγορα.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το λόγο έχουν πλέον οι επιστήμονες από τους οποίους «περιμένουμε, όλοι, να μάθουμε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη θεραπεία της νόσου, όσο και τις προοπτικές του εμβολίου.

Ξέροντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από εκατοντάδες ερευνητικές ομάδες, εδώ και μήνες, αισιοδοξώ ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα. Και, όπως γνωρίζετε, η κυβέρνησή μας πρωτοστατεί στον αγώνα, ώστε κάθε χρήσιμο φάρμακο -και κυρίως το πολυπόθητο εμβόλιο- να γίνουν προσιτά σε κάθε κάτοικο αυτού του πλανήτη».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία της τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 Ελλήνων γιατρών και ερευνητών από 25 χώρες λέγοντας ότι «είναι ένα πρώτο βήμα συντονισμού. Αλλά και πρόπλασμα για τη συγκρότηση ενός Παγκόσμιου Δικτύου Ομογενών Γιατρών-Ερευνητών.

Ένας τέτοιος θεσμός θα ενίσχυε τις επιδόσεις τους ως επιστημονικών μονάδων. Θα πολλαπλασίαζε, όμως, και την εμβέλειά τους αν τις οργάνωνε σε κοινούς στόχους. Θα διεύρυνε, επίσης, το κύρος της χώρας μας. Και, βέβαια, θα τη βοηθούσε να δημιουργήσει κίνητρα, ώστε κάποια στιγμή να 'επαναπατρίσει' αυτά τα πολύτιμα μυαλά της Ελλάδας».

Για την τηλεδιάσκεψη, την οργάνωση και τον συντονισμό είχε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, ενώ την επιστημονική επιμέλεια των εισηγήσεων και ομιλιών είχε ο καθηγητής Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Cornell και Νοσοκομείου Lenox Hill της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Σπύρος Μεζίτης.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 100 προβεβλημένοι Έλληνες γιατροί και ερευνητές, ενώ κύριοι εισηγητές ήταν ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Emmanuel Kogevinas από την Ισπανία, ο πολύ γνωστός από το εμβόλιο του Έμπολα -πρωτοπόρος, Γιώργος Γιαννακόπουλος της Regeneron και ο καθηγητής του Harvard, Stephanos Kales.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ