Με τις προτάσεις Κοτζιά ο Νίμιτς σήμερα στα Σκόπια - Τα ονόματα που ακούγονται

Με τις προτάσεις Κοτζιά ο Νίμιτς σήμερα στα Σκόπια - Τα ονόματα που ακούγονται Facebook Twitter
George Vitsaras / SOOC
3

Στην ΠΓΔΜ μεταβαίνει σήμερα ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς καθώς μία ημέρα μετά τις συναντήσεις στην Ελλάδα ξεκινά γύρο επαφών στα Σκόπια όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Νίμιτς αναμένεται να μεταφέρει στην ηγεσία της ΠΓΔΜ τις ελληνικές προτάσεις ενώ θα συζητηθούν και οι προτάσεις ή αλλιώς «οι ιδέες του» όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος για το όνομα.

Το όνομα που φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να προωθεί η ελληνική πλευρά φέρεται να είναι το «Republika Gorna Makedonija» (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας).

Ωστόσο στο τραπέζι είναι ακόμη τα Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).


Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ενόχλησή του για τη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στο κρατικό κανάλι, λέγοντας ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων «μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις».


«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, το γραφείο του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Ζάεφ δεν έχει την πλειοψηφία να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμα, σχολίασε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος επισήμανε ότι δεν πρόκειται να κάνει δημόσιο πόλεμο με τον Νίμιτς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κρατική τηλεόραση υποστήριξε ότι «ο κ. Νίμιτς έχει κάποιες προτάσεις με τις οποίες δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε», ενώ υποστήριξε ότι, δεν νομίζει ότι συμφέρει τη χώρα να εμφανίζει όλες τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων»

«Οποιαδήποτε συμφωνία αν κάνουμε αν δεν συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός να την αλλάζει», πρόσθεσε.

Ο κ. Κοτζιάς, ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητάμε για καμία ενδιάμεση συμφωνία», και εξήγησε ότι « την προσωρινή ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε».

Επανέλαβε ότι «δεν πάμε να κάνουμε σαλαμοποίηση» και όπως είπε, ο κ. Κοτζιάς, η πρόταση του κ. Νίμιτς, είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την ένταξη των Σκοπίων.

«Αν υπάρξει μία ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη βουλή μία πρόταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα έχει συμφέρον να βρεθεί λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ, γιατί από τη στιγμή που βγαίνουμε από την κρίση θέλουμε να αναπτυχθεί όλη η γύρω περιοχή.

«Όσοι ανακατεύονται από το εξωτερικό δεν θέλουν λύση», πρόσθεσε.

«Αν υπάρξει συμφωνία τότε αφού τα Σκόπια θα έχουν συνταγματικά ψηφίσει την ονομασία θα πάμε στον ΟΗΕ για να ψηφιστεί από το Σώμα του Συμβουλίου», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, και επισήμανε ότι «αν λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας τα Σκόπια θα είναι το πιο φιλικό κράτος για την Ελλάδα».

«Η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο σύνθετο όνομα να μην έιναι στην αγγλική αλλά στα σλάβικα»

«Στο Σκοπιανό παίζει ρόλο η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο σύνθετο όνομα να μην έιναι στην αγγλική αλλά στα σλάβικα», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε, «τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα η χρήση του ονόματος η ταυτότητα και η εμπορική χρήση».

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
"...να προωθεί η ελληνική πλευρά φέρεται να είναι το «Republika Gorna Makedonija» (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)"Αυτό θα γραφτεί στην ιστορία κ. Κοτζιά. Ίσως μεγαλύτερο φάουλ και από την διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη.
Ο υπόλοιπος κόσμος κακώς και εσφαλμένα τους ονομάζει Μακεδονία, δεν είναι καν το επίσημο όνομα τους στον ΟΗΕ. Το Κονγκο λεγόταν κάποτε Ζαΐρ, η Σρι Λανκα Κευλανη, η Ταϊλανδή Σιαμ κτλ. Αν μια χώρα κακως έχει ονομαστεί έτσι αλλάζει το όνομα της.Αντίστοιχα υπάρχει περιοχή Λατιο στην Ιταλία. Αν κάποια άλλη χώρα , πχ στην βόρεια Αφρική, ζητούσε να ονομαστεί Λατιο και οι κάτοικοι της Λατίνοι, θα δήλωναν ίσως απόγονοι του Ιουλίου Καισαρα, αυτό θα ήταν το ανέκδοτο της υφηλίου. Στην περίπτωση της Μακεδονίας ομως χωράει συζήτηση. ( ;;;;;;) Η εκτίμηση μου είναι πως τα Βαλκάνια ήταν παντα μια ιδανική εστία για όσους επιθυμούν και ποντάρουν στις αναταραχές. Δυο παγκόσμιοι πόλεμοι ξεκίνησαν με γεγονότα σε βαλκανικό έδαφος. Η υποχώρηση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας μόνο ισορροπία δεν θα εξασφαλίσει στην περιοχή. Είναι κι αυτή μια ρεαλιστική προσεγγιση