Κύπρος: Αντίδραση Λευκωσίας στις δηλώσεις Σαμαρά - «Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»

Κύπρος: Αντίδραση Λευκωσίας στις δηλώσεις Σαμαρά - «Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση» Facebook Twitter
Αντώνης Σαμαράς/ Eurokinissi
0

Στις αναφορές του Αντώνη Σαμαρά περί «χαριεντισμάτων» στη Βουδαπέστη στη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, αντέδρασε η Λευκωσία.

Μιλώντας το μεσημέρι στην κρατική τηλεόραση, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, διευκρίνισε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι η Κύπρος δεν σχολιάζει εσωτερικά ζητήματα άλλων κρατών, πολύ δε μάλλον της Ελλάδας. Ωστόσο, όσον αφορά τα περί «χαριεντισμάτων» τα οποία αφορούσαν και τον Νίκο Χριστοδουλίδη υπογράμμισε ότι επρόκειτο για συζήτηση με ουσία και απέρριψε την αναφορά του Αντώνη Σαμαρά.

«Για πρώτη φορά από το 1963, Τούρκος πρόεδρος κάθισε να συζητήσει έστω και σε έναν καφέ με τον πρόεδρο της Κύπρου», σχολίασε ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι κυπριακή επιδίωξη στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο και από εκεί που μείναμε στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, «να μιλούμε απευθείας με την Τουρκία η οποία και αρνείται τον διάλογο με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας». «Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση» τόνισε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς για τις αναφορές Σαμαρά για μαγειρέματα και κινήσεις παρασκηνιακές ώστε να επιβληθεί άδικη λύση στο Κυπριακό, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε πως τίποτα δεν υπάρχει στο παρασκήνιο. Υπάρχει μόνο, τόνισε, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία βοήθησε και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να προχωρήσει στο Κυπριακό. Όπως υπάρχουν όμως, υπογράμμισε, οι συνεχείς προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης πάντα εντός της διαδικασίας του ΟΗΕ και μόνον αυτής αλλά και η διασύνδεση πλέον της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ με το Κυπριακό, κατόπιν ακριβώς αυτών των προσπαθειών αυτών και της στρατηγικής που εφαρμόζεται. 

«Πενήντα χρόνια είναι πολλά», κατέληξε, για να εξηγήσει πως «κάθε μέρα που περνά δημιουργεί νέα τετελεσμένα», υποδεικνύοντας παράλληλα πως τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας δείχνουν ότι δεν υπάρχουν «παγωμένες διενέξεις».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ

Πολιτική / Λίνα Μενδώνη για Βασιλίσσης Όλγας: «Ο Χάρης Δούκας δηλώνει υπερήφανος για ένα έργο που πολέμησε»

«O Χάρης Δούκας όχι απλώς αποδέχεται και θαυμάζει τον δρόμο, που ολοκληρώνει την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, αλλά τον υιοθετεί ως δικό του, λησμονώντας ότι ο φορέας υλοποίησης του έργου, η Ανάπλαση Α.Ε., τελεί -από το 2024- υπό την εποπτεία πέντε Υπουργείων, ανάμεσα στα οποία και το Υπουργείο Πολιτισμού», δήλωσε η υπουργός
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΟΜΙΛΙΑ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης από Μεσολόγγι: «Η κατανόηση αποτελεί χρέος μας καθώς η ιστορία είναι καθρέφτης»

«Όσο οδεύουμε πιο βαθιά σε έναν αβέβαιο 21ο αιώνα, τόσο περισσότερο η Έξοδος χρησιμεύει ως οδηγός προς το μέλλον», είπε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των σημερινών εκδηλώσεων
THE LIFO TEAM