Στις ενστάσεις του για τον ποινικό κώδικα και τη ρήξη που αυτές επέφεραν στη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

 

Ο κ. Κοντονής, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, δήλωσε ότι ουδέποτε έκανε αναπαραγωγή ισχυρισμών της ΝΔ, κάτι για το οποίο τον κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντάς του την πόρτα της εξόδου από το κόμμα. Παράλληλα, επανέλαβε τα μνημείου συκοφαντίας και σταλινισμού, που απέδωσε στην Κουμουνδούρου, μετά την αντίδρασή της.

 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που τα λέω αυτά. Τα έχω πει κατ' επανάληψη. Είναι τρομερό ότι δεν εξετάζεται το αυτονόητο, αν είναι αλήθεια αυτά ή δεν είναι. Αν είναι αλήθεια, πρέπει να γίνει ανάληψη πολιτικής ευθύνης από αυτούς που έκαναν λάθος. Αντί αυτού, πυροβολούμαι εγώ», ανέφερε ο κ. Κοντονής, σχετικά με τις απόψεις του για τον ποινικό κώδικα.

 

Ο Σταύρος Κοντονής υπογράμμισε ότι στις επίμαχες δηλώσεις του, από τις οποίες ξεκίνησε η κόντρα, επανέλαβε τις ενστάσεις για τον ποινικό κώδικα που είχε εκφράσει και στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και από το βήμα της Βουλής.

 

«Το πρώτο που με είχε ενοχλήσει πάρα πολύ, ήταν η μετατροπή της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα. Είχα πει ότι υπάρχουν εκκρεμείς σοβαρότατες δίκες και αν πάμε σε αυτή τη ρύθμιση θα έχουμε απαλλαγή των κατηγορουμένων», δήλωσε σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί ως το κόμμα καταπολέμησης της διαφθοράς.

 

«Το δεύτερο ήταν το θέμα της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Είχα πει ότι έχουμε τη δίκη της Χρυσής Αυγής και σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, το δικαστήριο δεν θα έχει στα χέρια του αυτό το όπλο», συνέχισε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Όταν η απόφαση γίνει αμετάκλητη, τότε είχαμε τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, τώρα μόνο την έκπτωση από τα δημόσια αξιώματα».

 

Το νομοσχέδιο για τον ποινικό κώδικα «ήταν κατά 70-80% θετικό», επανέλαβε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. «Αλλά υπήρχαν προβληματικές διατάξεις. Το είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι θα τα βρούμε μπροστά μας», συμπλήρωσε.

 

«Με δυσαρεστεί η εικόνα του κόμματος»

 

Σε ό,τι αφορά στην αρχική απόφασή του για παραίτηση από όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι αυτό δεν είχε να κάνει καθόλου με τον ποινικό κώδικα.

 

«Η εικόνα που δίνει το κόμμα σήμερα με δυσαρεστεί ιδιαίτερα, με αυτές τις αντεγκλήσεις, τις αναρτήσεις, τις βαριές κουβέντες που λέγονται. Ειδικά όταν έχεις απέναντί σου μια κυβέρνηση που τα έχει κάνει μαντάρα σε όλα με τελευταίο το θέμα της πανδημίας», εξήγησε για την απόφασή του.

 

Τελικά, την ημέρα που ανακοίνωσε την παραίτησή του, έκανε τις δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Μετά την ανταλλαγή των ανακοινώσεων, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για να μην καταλήξουμε εκεί που καταλήξαμε», συμπλήρωσε.

 

«Δεν γνωρίζω ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν την επίθεση και ούτε μ' ενδιαφέρει να το μάθω. Αν θέλουμε να φτιάξουμε κόμμα σοβιετικού τύπου, εγώ δεν ανήκω σε αυτή την αριστερά ούτε θα υπηρετήσω τέτοιες πρακτικές», πρόσθεσε.