Κομματικός «πόλεμος» για τα σκουπίδια: Μαζικά πυρά αντιπολίτευσης στην τροπολογία για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα

Κομματικός «πόλεμος» για τα σκουπίδια: Μαζικά πυρά αντιπολίτευσης στην τροπολογία για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα Facebook Twitter
Σκουπίδια σωρεύονται στους δρόμους του Αγίου Δημητρίου λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. (ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας)
1

Τα πυρά της αντιπολίτευσης, που κατηγορεί την κυβέρνηση για πελατειακές λογικές, δέχεται η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην αποκομιδή των απορριμμάτων, που έχει κατατεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο.

Για απολύτως φωτογραφική τροπολογία που αφορά την πελατειακή τακτοποίηση, όπως είπε, συγκεκριμένων ανθρώπων, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. Προέβλεψε δε, ότι και η νέα τροπολογία θα δημιουργήσει εμπλοκή και ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα είναι θετικό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κλείνει το μάτι» για μια ακόμα φορά στους συμβασιούχους στην καθαριότητα, για να ικανοποιήσει μικροκομματικά συμφέροντα. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι όμηρος των καταστάσεων που ίδια δημιούργησε, με ανέφικτες υποσχέσεις προς τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πάνου Σκουρλέτη, που αντέτεινε ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση πάει να επιβάλει νέους κρατικούς υπαλλήλους, ενώ καταλόγισε στη ΝΔ νεοφιλελεύθερο δογματισμό. Παράλληλα, απαντώντας στο ερώτημα του κ. Βορίδη, γιατί δεν έκανε δίμηνες ή επτάμηνες συμβάσεις, επεσήμανε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που λέει ότι πέρα από συγκεκριμένες περιπτώσεις παραθεριστικών περιοχών, οι προσλήψεις πρέπει να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Απαντώντας στις κατηγορίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου, ότι η κυβέρνηση φέρνει στο παρά πέντε αλλαγές, ο κ. Σκουρλέτης αντέτεινε ότι «και στο παρά πέντε και στο και πέντε επιβάλλεται η κυβέρνηση, όταν υπάρχουν τέτοια προβλήματα, να έχει αντανακλαστικά και να δίνει λύσεις». Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το θέμα της μοριοδότησης, ο κ. Σκουρλέτης, υποστήριξε, ότι αφορά όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και επεσήμανε ότι κριτήριο δεν είναι μόνο όσοι είχαν οχτάμηνες συμβάσεις, αλλά και άλλα, όπως η ανεργία, που έχει περισσότερα μόρια όπως είπε, και οι πολύτεκνοι.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί 2,5 χρόνια εμπαίζει τους συμβασιούχους στην καθαριότητα και ότι εξακολουθεί να επιμένει σε μια πελατειακή λογική, που είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Για κοροϊδία τόσο των συμβασιούχων στη καθαριότητα όσο και του ελληνικού λαού, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. «Η παράταση των συμβάσεων μέχρι το 2018, αφορά μόνο τους εργαζόμενους που οι Δήμοι θα τους καλύψουνε με οργανικές θέσεις, αφού τις καταθέσουν στο ΑΣΕΠ για τον διαγωνισμό. Αν δεν υπάρχουν όμως οργανικές θέσεις, δεν θα παραταθεί και η σύμβασή τους» υπογράμμισε ο κ. Κατσώτης.

Πυρά από Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων: Μπλεγμένοι στα σκουπίδια οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

«Μετά από δέκα μέρες με τα σκουπίδια να πλημμυρίζουν την Αθήνα ο κ.Τσίπρας βρήκε τη λύση. Θα παρέμβει στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ μοιράζοντας μπόνους μόρια κατά το δοκούν και θα περιορίσει το δικαίωμα των δήμων να αποφασίζουν πώς θα συλλέγονται τα σκουπίδια θεωρώντας ότι πρέπει να συλλέγονται αποκλειστικά από δημοσίους υπαλλήλους», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του. «Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τα σκουπίδια είναι αρμοδιότητα των τοπικών αρχών. Αυτές πρέπει να αποφασίζουν πώς και από ποιους θα μαζεύονται. Τα τέλη που πληρώνουν όλοι οι πολίτες πρέπει να πιάνουν τόπο και οι δήμαρχοι πρέπει να λογοδοτούν. Άλλωστε, πολλοί από αυτούς τα έχουν καταφέρει, και σήμερα και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, να κρατούν τις πόλεις τους καθαρές», επισημαίνει το Ποτάμι, τονίζοντας ότι πελατειακές σχέσεις και λαϊκισμός οδήγησαν και οδηγούν σε μη βιώσιμες λύσεις και αβίωτες πόλεις. Το Ποτάμι πιστεύει ότι οι δημοτικές αρχές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν με ποιον τρόπο θα γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών. Αν δηλαδή θα το κάνουν με υπαλλήλους τους ή αν θα το αναθέτουν σε ιδιώτες, με γνώμονα τα καλύτερα αποτελέσματα με το μικρότερο κόστος για τους πολίτες. «Τα παραδείγματα των δήμων Κασσάνδρας, Προποντίδας στη Χαλκιδική και ο δήμος Πάργας δείχνουν ότι η σύμπραξη του Δημοσίου με τους ιδιώτες μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποδοτικά. Όπως επίσης είναι άξια αναφοράς η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στους δήμους Περιστερίου, Παλαιού Φαλήρου και άλλων δήμων της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Να προσέξει η κυβέρνηση στο θέμα των συμβασιούχων των ΟΤΑ, γιατί έτσι όπως διαμορφώνουν την τροπολογία, έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος και μπορεί η διάταξη να καταπέσει στα δικαστήρια» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, υποστηρίζοντας ότι «ΑΣΕΠ και φωτογραφικές διατάξεις δεν συμβαδίζουν, ούτε μπορείς να κάνεις διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ και να αποκλείσεις πολίτες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν». Επίσης, η Ένωση Κεντρώων σχολιάζει: «Σ΄ αυτή τη χώρα όσοι είναι αξιοπρεπείς και δεν συνωστίζονται στα κομματικά γραφεία και υπουργικούς προθαλάμους τιμωρούνται, ενώ όσοι είναι χειροκροτητές και κομματικοί ακόλουθοι με τον άλφα ή βήτα τρόπο βολεύονται. Αυτά πρέπει να σταματήσουν».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι στην Ελλάδα, ενώ σωρεύονται τόνοι σκουπίδια, δεν υπάρχει κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί ούτε τα βασικά θέματα της καθημερινότητας» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την «πολύ αναμενόμενη λύση η οποία στερείται στοιχειωδών δικλείδων εφαρμοσιμότητας», όπως υποστηρίζει. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τάζει απεριόριστους διορισμούς, αλλά μόνο προφορικά. Στο κείμενο της τροπολογίας αποφεύγουν να εξαιρέσουν ρητά τις ανταποδοτικές υπηρεσίες από τις περιοριστικές για τις προσλήψεις μνημονιακές διατάξεις που οι ίδιοι μόλις ψήφισαν» ενώ προσθέτει ότι πρόκειται για πολιτική απάτη που δεν σταματά εκεί. «Κάθε φράση της "λύσης" αποδεικνύει πως μόνη έγνοια τους είναι να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα, να φύγει από τα χέρια τους η καυτή πατάτα. Οι υπογράφοντες υπουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία δική τους δέσμευση, ούτε καν την εκ μέρους τους έγκριση και προώθηση των αιτημάτων των Δήμων, θέτουν προθεσμίες μόνο στις ενέργειες των άλλων. Είναι δε εντυπωσιακό πως καμία διασφάλιση δε φαίνεται να υπάρχει για τα δεδουλευμένα χιλιάδων συνανθρώπων μας. Και ως κερασάκι στην τούρτα, ξορκίζουν στα λόγια την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αποκομιδής, όταν είναι η τωρινή κυβέρνηση που ικανοποίησε το χρόνιο αίτημα των παραχωρησιούχων μεγάλων έργων να εξαιρεθούν από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας. Ένα αίτημα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν αποδεχτεί και που οδήγησε σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας σε κάθε μεγάλη αποκρατικοποίηση», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΕΛ: Κύκλοι της ΝΔ και επαγγελματίες συνδικαλιστές προαναγγέλλουν την είσοδο εργολάβων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων

«Την ώρα που η κυβέρνηση προσφέρει την επιπλέον μοριοδότηση (μπόνους) και την απάλειψη των ορίων ηλικίας για τους υφιστάμενους συμβασιούχους στον τομέα καθαριότητας των δήμων, σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, κάποιοι από τη ΝΔ παίζουν βρώμικο παιχνίδι με επαγγελματίες συνδικαλιστές για λογαριασμό ιδιωτικών συμφερόντων» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.«Στην πράξη, οι εν λόγω κύκλοι της Ν.Δ. σε αγαστή σύμπνοια με τους επαγγελματίες συνδικαλιστές, προαναγγέλλουν την είσοδο ιδιωτικών εργολαβικών εταιρειών στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η κ. Παπαδοπούλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια

«Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της ΔΑΚΕ, επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτεί τη μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, με τίτλο: «Θέλει η ΝΔ να κρυφτεί και τα συμφέροντα δεν την αφήνουν!».
«Οι συνδικαλιστές της ΝΔ άλλαξαν στάση και ενώ ήταν «κατά» της απεργίας σήμερα ψήφισαν «λευκό», προκειμένου να μην ανασταλεί η κινητοποίηση των εργαζομένων», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η ΝΔ και ο αντιπρόεδρός της, Άδωνις Γεωργιάδης, ομολογούν με θράσος πως θέλουν ιδιώτες εργολάβους στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ταυτιζόμενοι πλήρως με επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλοι, πλέον, γνωρίζουν ότι οι λέξεις «ΝΔ» και «εργολάβοι» ταυτίζονται»

Σκουρλέτης: Με ψήφο της παράταξης της ΝΔ τα σκουπίδια μένουν στους δρόμους χάριν ιδιωτικών συμφερόντων

«Η απόφαση για τη συνέχιση της κινητοποίησης είναι μια λάθος απόφαση, αλλά οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για τη σημερινή απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ. Θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι παρόλο ότι η κυβέρνηση κατέθεσε μια τροπολογία η οποία δρομολογεί μέσω ΑΣΕΠ μέσω ενός διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα, ταυτόχρονα εξασφαλίζει για το μεσοδιάστημα την απασχόληση των εργαζομένων συμβασιούχων, παρόλα αυτά, με την ψήφο της γαλάζιας ΔΑΚΕ, της παράταξης δηλαδή της ΝΔ, επιλέγεται οι τόνοι των σκουπιδιών να παραμείνουν στους δρόμους χάριν επιχειρηματικών συμφερόντων. Νομίζω ότι είναι ένα σχέδιο σε εξέλιξη. Την κύρια ευθύνη την έχει ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, οι οποίοι όμηροι της ιδεοληψίας τους προωθούν ένα σχέδιο για να δημιουργήσουν μια περαιτέρω αναστάτωση . Δεν νοιάζονται για τη δημόσια υγεία και εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π.Σκουρλέτης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.


«Το ποιος προωθεί τα ιδιωτικά συμφέροντα νομίζω ότι είναι φανερό, η ίδια η σημερινή ανακοίνωση της ΝΔ μιλά για την ανάγκη να υπάρξουν συμπράξεις των Δήμων με ιδιώτες. Άρα να μην προωθηθούν οι διαγωνισμοί για νέες θέσεις εργασίας , μόνιμες, σταθερές, μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Αυτό να είναι ξεκάθαρο. Είναι φανερό δεν χωράει διαφορετική προσέγγιση. Εμείς ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε την εμπειρία αυτών των εργαζομένων, τους δίνουμε επιπλέον μοριοδότηση για να συμμετάσχουν μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε ένα ανοικτό, αντικειμενικό διαγωνισμό. Είναι μια λύση συμβατή και με την αίσθηση πια του τι είναι κοινωνικά δίκαιο, αλλά και τι είναι νόμιμο και συμβατό με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.


Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως ήδη σε αρκετούς δήμους του Λεκανοπεδίου, τα σκουπίδια μαζεύονται.
«Στο Δήμο Αθήνας επειδή έχει ανασταλεί η κινητοποίηση από την ΠΟΠ ΟΤΑ, την άλλη ομοσπονδία, δεν υπάρχει τόσο έντονο πρόβλημα. Νομίζω ότι οι ίδιοι οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει ότι είναι αδιέξοδη η συνέχιση αυτής της πορείας των κινητοποιήσεων. Εμείς Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα τις επόμενες ημέρες και θεωρώ ότι αυτή η υπόθεση το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα έχει λήξει» ανέφερε.


Ο κ.Σκουρλέτης στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέα απεργία ανέφερε πως «θα κοιτάξουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία. Αυτό νομίζω ότι είναι η βασική ευθύνη που έχει η κυβέρνηση και αυτή τη στάση θα έπρεπε να στηρίξουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις που δυστυχώς δεν την κάνανε και αποδεικνύεται το μέγεθος πια της πολιτικής τους αναξιοπιστίας».

Επίσης ο κ. Σκουρλέτης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αναφέρει πως «με εντολή Μητσοτάκη, η ΔΑΚΕ υποστήριξε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στην καθαριότητα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια