Κοινό μέτωπο Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου: Καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή

Κοινό μέτωπο Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου: Καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
1

Oι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδαw, Αιγύπτου και Κύπρου καταδίκασαν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο με τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων, καθώς και την εισβολή της στην Συρία, καταδίκασαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας- Αιγύπτου και Κύπρου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Μωχάμεντ Αχμεντ Ζακί και Σάββας Αγγελίδης, με κοινή δήλωσή τους στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των τριών χωρών, εξέφρασαν την βούληση και αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της ήδη εδραιωθείσας συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικο-τεχνικό τομέα. Παράλληλα, τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής επίλυσης των προβλημάτων στη Λιβύη.

«Κοινό όραμά μας και επιδίωξη, αποτελεί η δημιουργία περιβάλλοντος και εδραίωση συνθηκών ειρήνης σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή προς όφελος της ειρήνης και των λαών μας», επισήμανε σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Συμφωνήσαμε σήμερα να εντατικοποιήσουμε την συνεργασία μας που έχει προσλάβει ιδιαίτερη δυναμική και να την εμπλουτίσουμε με νέες πτυχές όπως η κυβερνοασφάλεια, η διαχείριση κρίσεων και η συνεργασία στον αμυντικό τεχνικό τομέα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Όπως αποτυπώνεται και στην κοινή δήλωση της τριμερούς, καταδικάσαμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας μας, που είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας».

Όσον αφορά στην τουρκική εισβολή στην Συρία, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε λέγοντας πως «όπως εκτιμούμε, θα οδηγήσει σε νέα ανθρωπιστική κρίση, θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα, και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι αναδυόμενες νέες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές στην ευρύτερη περιοχή, επιτάσσουν την κοινή εκτίμηση απειλών και την στενότερη συνεργασία των τριών χωρών, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και να ενδυναμώσουμε την αμοιβαίως επωφελή στρατηγική μας συνεργασία».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι «η τριμερής συνεργασία μας αποτελεί υπόδειγμα για την περιοχή μας, με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, με προσήλωση στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, και με αποκλειστικό γνώμονα την συνεργασία, ευημερία και πρόοδο των λαών μας, προσβλέπουμε στην επόμενη τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2020 στην Κύπρο, σε ένα νέο ορόσημο στην συνεργασία μας».

Ο κ. Ζακί εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις πολιτικές ηγεσίες των τριών χωρών, για τις προσπάθειες για ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Η τριμερής συνεργασία, πρόσθεσε, αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας για την ειρήνη τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, επισήμανε την αναγκαιότητα συνέχισης αυτής της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας και την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων. Περαιτέρω, δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε απόλυτα σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή», ενώ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της αμυντικής συνεργασίας.

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στη διαχρονική και σταθερή σχέση των τριών χωρών που δίνουν αγώνα επιβίωσης, αγώνα για ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον. Παράλληλα σχολίασε ότι οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και στη θαλάσσια περιοχή της Μεγαλονήσου, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Αίγυπτο «για τη σθεναρή και σταθερή υποστήριξή τους στο δίκαιο αγώνα μας».

Για την τουρκική εισβολή στη Συρία, ο κ. Αγγελίδης επισήμανε ότι θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και θα δημιουργήσει νέα ανθρωπιστική κρίση με αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ενώ για την κατάσταση στη Λιβύη δήλωσε ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης, Η δημιουργία περιβάλλοντος ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί εμπόδιο εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας και αύξησης των μεταναστών σε άλλη χώρα, τόνισε περαιτέρω, εκτιμώντας ότι η τριμερής συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εντός του 2020, οπότε θα διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος των υπουργών Εθνικής Άμυνας στην Κύπρο. «Προσβλέπουμε στην επόμενη τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2020 στην Κύπρο, σε ένα νέο ορόσημο στην συνεργασία μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αύριο, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, θα μεταβούν στην Κρήτη, προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελική φάση της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης Μέδουσα. Πριν από τη σύνοδο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και η ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΑΡΤΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το δίλημμα των εκλογών είναι ένα, ποια παράταξη μπορεί σταθερά να πάει τη χώρα μπροστά»

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού από τη Σπάρτη - Στο επίκεντρο ο Μυστράς, το νέο νοσοκομείο στη Σπάρτη, τα μέτρα στήριξης και οι εκλογές
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ FINANCIAL TIMES

Πολιτική / Μητσοτάκης στους Financial Times για «διόδια» στο Ορμούζ: Είναι καθαρός εκβιασμός, δεν γίνεται να το δεχτούμε

«Πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή μας ως Ευρώπη να προετοιμαστούμε για μια αρνητική εξέλιξη» είπε, αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΑΣΥ ΜΜΜ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέοι συρμοί, νέα λεωφορεία και προσλήψεις στις συγκοινωνίες

Στην εκδήλωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τέθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανανέωση του στόλου λεωφορείων, ο εκσυγχρονισμός των συρμών Μετρό και Ηλεκτρικού και η ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου με πυκνότερα δρομολόγια
THE LIFO TEAM
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ

Πολιτική / Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας της

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε εξαρχής να μην συζητηθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια της Βουλής , υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να περιοριστεί η δημόσια παρέμβασή της και να ανακοπεί η κριτική της απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Πολιτική / Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, διασώστες και οδηγοί ασθενοφόρων - Τι ανέφερε για συντάξεις χηρείας

Η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μια σημαντική ρύθμιση για τους υγειονομικούς αλλά και νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών που κατέχουν την ίδια εργασιακή θέση
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: «Του είπα αυτό είναι τρίτο μνημόνιο και μου είπε "μη λες τέτοιες λέξεις"»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας για την κρίσιμη περίοδο του 2015, περιγράφει μεταξύ άλλων μια σκηνή με τον Αλέξη Τσίπρα και τον τότε αρχηγό των Podemos, σχολιάζοντας τα «σπαστά αγγλικά» του πρώην πρωθυπουργού
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια