Στις περιοχές της χώρας όπου παρουσιάστηκε αύξηση των κρουσμάτων και στον εμβολιασμό αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικίλιας σήμερα, κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. 


Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως την τελευταία εβδομάδα βλέπουμε περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας ενώ «αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση η οποία κρίνεται σοβαρή σε ό,τι έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τον νομό Κοζάνης αλλά και με τη δυτική Αττική».

 

«Αν συνυπολογίσει κανείς την πολύ μεγάλη πίεση που δέχεται η Ευρώπη και τα μέτρα που έρχονται να πάρουν μία σειρά από χώρες (...) για την αναχαίτιση του κορωνοϊού και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων θα πρέπει να πω ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», είπε ο υπουργός Υγείας.


«Θέλουμε να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια όλων αυτών των εβδομάδων που έκαναν οι συμπολίτες μας και γι' αυτό, αν και εφόσον, επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα, ανάλογα με τους δείκτες και τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα προκύπτουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

 

Σημειώνεται πως ανάλογες ήταν οι σημερινές δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα όσο και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

 

Ο Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν συμμορφώνονται να σκεφθούν πολύ προσεκτικά πόσο επιβαρύνουν επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

 

Στον δεύτερο άξονα της τοποθέτησής του, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων. «Η λέξη ελευθερία τα λέει όλα, για την ψυχολογία μας, για τον τρόπο που αισθανόμαστε όταν θέλουμε να πάρουμε την ζωή μας πίσω», είπε για την κωδική ονομασία της προμήθειας εμβολίων στην Ευρώπη.

 

Παράλληλα υπογράμμισε πως δεν πρόκειται περί ενός εμβολίου, αλλά πολλών, αρκετά από τα οποία είναι σε διαδικασία προαγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λίαν συντόμως την οδό της αδειοδότησης θα πάρουν και άλλα δύο εμβόλια. «Θα εμβολιάσουμε πρώτα απ' όλα τους υγειονομικούς μας. Θα τιμήσουμε τους αγωνιστές στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Στη συνέχεια θα εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες», ανέφερε.

 

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη πως ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών και εργαζομένων στα νοσοκομεία που θέλουν να εμβολιαστούν.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr