Κασσελάκης: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

Κασσελάκης: 30 μήνες φυλακή και 50.000 ποινή με αναστολή για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες Facebook Twitter
Ο Στέφανος Kασσελάκης / Φωτ: Eurokinissi
0

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ με τριετή αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο στον ιδρυτή και πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανο Κασσελάκη για παράβαση διάταξης του νόμου περί πόθεν έσχες, που αφορά την απαγόρευση σε αρχηγό πολιτικού κόμματος στην συμμετοχή σε διοίκηση εταιρίας της αλλοδαπής.

Η υπόθεση έφθασε στο ακροατήριο μετά από έλεγχο που έγινε στον κ. Κασσελάκη, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2024, μετά από δημοσιεύματα σχετικά με συμμετοχή του σε εταιρία στις ΗΠΑ, η οποία είχε εμβάσει χρήματα ως δάνειο στον ΣΥΡΙΖΑ για την πληρωμή εργαζομένων. Με την ολοκλήρωση της έρευνας, που διενήργησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Νομικός, σε βάρος του κ. Κασσελάκη ασκήθηκε ποινική δίωξη για την παράβαση διάταξης του νόμου περί Δήλωσης και Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης πολιτικών προσώπων, κρατικών λειτουργών κ.ά, που απαγορεύει συμμετοχή τους, ή διά παρένθετων προσώπων, σε διοίκηση ή κεφάλαιο σε εταιρείες αλλοδαπής.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αντίθετη με την εισαγγελική πρόταση που ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορούμενου, κρίνοντας ότι ισχύει η θέση του κ. Κασσελάκη ότι δεν γνώριζε, κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης, το ισχύον καθεστώς.

«Έτσι όπως φέρεται η κατηγορία και εκτέθηκαν τα πραγματικά περιστατικά, φρονούμε ότι κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης, την εκλογή του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος δεν γνώριζε.. δεν πίστευε κιόλας ότι θα εκλεγόταν πρόεδρος κόμματος. Που κατατείνει αυτή η κρίση μας; Σε περίπτωση που γνώριζε το νομοθετικό καθεστώς δεν θα του ήταν τίποτα να μεταβιβάσει την εταιρία στον αδελφό του, όπως και έκανε. Θα είχε προφυλαχθεί σε προγενέστερο χρόνο και δεν θα τίθετο κανένα ζήτημα. Πράγματι προέκυψε ένα ζήτημα με την πληρωμή εργαζομένων, "Αυγή" και "Κόκκινο", με την χρηματοδότηση και την πληρωμή τους. Τέθηκε το θέμα. Ο άτυπος νομικός του σύμβουλος δεν γνώριζε την συμμετοχή του στην εταιρική σύνθεση της επίμαχης εταιρίας. Γνώριζε μόνο ότι ο κ. Κασσελάκης είχε αποχωρήσει σε προγενέστερο χρόνο από άλλη εταιρία. Φρονούμε ότι προέκυψε από την διαδικασία και τα έγγραφα ότι δεν είχε κανένα δόλο, το αδίκημα δεν τιμωρείται από αμέλεια. Ζητώ την απαλλαγή του λόγω έλλειψης δόλου», ανέφερε η εισαγγελέας.

Μάρτυρας κατηγορητηρίου κατέθεσε στο δικαστήριο ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Ευθύμιος Γεωργόπουλος, ενώ μάρτυρας υπέρ του κ. Κασσελάκη κατέθεσε ο δικηγόρος και στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατίας Μανώλης Καπνισάκης.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Πολιτική / Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

«Το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
«Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

LiFO politics / Βασίλης Κικίλιας: «Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλά στο LiFO Politics για τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην ελληνική ναυτιλία, την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Πολιτική / Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Η υπόθεση, που αφορά ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και φέρεται να αγγίζει και τον επίσης πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM