Η απάντηση του Βαρουφάκη για το έντονο κλίμα στο Eurogroup

Η απάντηση του Βαρουφάκη για το έντονο κλίμα στο Eurogroup Facebook Twitter
5

Ένταση φέρεται να επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, με το Bloomberg να κάνει λόγο για «σφυροκόπημα» εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη. Σε συνέντευξή του στο euronews, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σχολιάζει, μεταξύ άλλων, τις αναφορές για έντονο κλίμα, επιμένοντας ότι η ατμόσφαιρα της συνάντησης ήταν καλή.

«Είμαστε ενήλικες, είμαστε συνάδελφοι, σεβόμαστε, ακόμα και συμπαθούμε ο ένας τον άλλο. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές και ότι υπάρχει μια ένταση κάποιες φορές, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ένα άριστο επίπεδο σχέσεων», τονίζει.

Το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης, ανέφερε χθες ότι οι Ευρωπαίοι ΥπΟΙΚ είπαν ότι οι χειρισμοί του Γ. Βαρουφάκη στις συνομιλίες ήταν ανεύθυνοι και τον κατηγόρησαν ότι χάνει χρόνο, ότι είναι «ερασιτέχνης» και «τζογαδόρος». Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ επιβεβαίωσε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup διεξήχθη σε σκληρό κλίμα και πως ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών επιχειρηματολόγησαν οπωσδήποτε έντονα.

Στη συνέντευξή του, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών θα επιτευχθεί και ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν. «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Το πιο σημαντικό είναι να γίνει σωστά. Όχι απλώς να υπογράψουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία για να έχουμε συμφωνία, αλλά να καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι που θα είναι ένα γνήσιο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα».

Σε ερώτηση αν κάποιος από τους συναδέλφους του, στο Eurogroup, αναφέρθηκε σε Σχέδιο Β' σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι κάποιος από τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, ακούσια, ενδεχομένως από θυμό αναφέρθηκε σε αυτό. Η άμεση απάντησή μου ήταν να πω ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β', δεν μπορεί να υπάρξει Σχέδιο Β' και η οποιαδήποτε αναφορά σε Σχέδιο Β' είναι καταφανώς αντιευρωπαϊκή και εν τέλει είναι εναντίον των συμφερόντων της συγκεκριμένης χώρας, που εκπροσωπείται από τον συγκεκριμένο συνάδελφο».

Σχετικά με το ζήτημα της ρευστότητας, υπογράμμισε ότι οι ενέσεις ρευστότητας προς την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια «έριχναν περισσότερο λάδι στη φωτιά». «Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας τώρα είναι να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο και να δημιουργήσουμε έναν υγιή κύκλο. Αν αυτό σημαίνει ότι για λίγο καιρό, όσο διαρκούν αυτές οι σημαντικές διαπραγματεύσεις έχουμε πίεση στο θέμα της ρευστότητας, ας είναι. Είναι μια επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Προσπαθω να μπω στο πνευμα μερικων. Να του βρω κατι παραλογο,ανωριμο και ανευθυνο σε αυτα που λεει...αλλα αδυνατω. Τωρα βεβαια περιμενω τις διαρροες πληροφοριων απο τους εταιρους. Τετοιο ειναι το παιχνιδι τους.
Ευχαριστω πολυ,αλλα ειμαι νεαρη. Με δυσκολευετε λιγο με τα επιχειρηματα σας αλλα ...δεν πειραζει πανω κατω ειναι γνωστα.Εισαγωγαι-εξαγωγαι!3.14 Ετσι ειναι η ζωη κανει κυκλους. Μια κλαιμε μια γελαμε,καιρος ηταν να γελασουμε! Να εισαι καλα κι εσυ! Αλλος!Βασιλη η ταυτιση με τους 18 κατασκευαστες πλυντηριου...με βαζει σε σκεψεις!