Handelsblatt: Κυβέρνηση μειοψηφίας και κίνδυνος στασιμότητας στην Ελλάδα

Handelsblatt: Κυβέρνηση μειοψηφίας και κίνδυνος στασιμότητας στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Ποικίλα είναι τα σχόλια του γερμανικού Τύπου σχετικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Τσίπρα, σε συνάρτηση με το ζήτημα του ονοματολογικού.

Η εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει για τον Τσίπρα ότι «στην πραγματικότητα, ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, δεν διαθέτει ικανότητα διακυβέρνησης. Η χώρα απειλείται από πολιτική στασιμότητα. Άνθρωποι του οικονομικού κλάδου ελπίζουν να διεξαχθούν εκλογές νωρίτερα από το φθινόπωρο. Αλλά ο Τσίπρας διστάζει να κατέβει σε πρόωρες εκλογές. Μπορεί το Κοινοβούλιο να τον στήριξε τώρα με οριακή πλειοψηφία, αλλά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων την έχει χάσει προ πολλού. Εδώ και τρία χρόνια η συντηρητική Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Ο πρωθυπουργός ελπίζει και προσπαθεί να το αλλάξει αυτό μέχρι το φθινόπωρο».

Από την άλλη η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «'Κέρδισε το πρώτο στοίχημα' ήταν ο τίτλος φιλοκυβερνητικής εφημερίδας. Το πρώτο στοίχημα, δηλαδή την πρόταση μομφής. Κατά την επικείμενη ψηφοφορία αναφορικά με το όνομα Βόρεια Μακεδονία για τη γειτονική χώρα ο Τσίπρας αναλαμβάνει ένα νέο ρίσκο. Ωστόσο οι ενέργειές του δεν έχουν να κάνουν ούτε με τζόγο, ούτε με πόκερ, αλλά αντιθέτως είναι πολύ καλά μετρημένες και ζυγισμένες. Σε άλλες χώρες ένας πρωθυπουργός χωρίς διασφαλισμένη πλειοψηφία στη Βουλή θα χαρακτηρίζονταν μάλλον 'lame duck' (σ.σ. πολιτικός που εκτιμάται ότι οδεύει προς το πολιτικό του τέλος). Όχι όμως στην Ελλάδα: ο Τσίπρας θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά και με απλή πλειοψηφία. Γι' αυτό πολιτικοί αναλυτές στην Ελλάδα τον βλέπουν να εξέρχεται τώρα ενισχυμένος από την ψηφοφορία».

Παρακάτω ο δημοσιογράφος επισημαίνει ποιο θα μπορούσε να είναι το πολιτικό μέλλον του έλληνα πρωθυπουργού: «Εάν περάσει το όνομα Βόρεια Μακεδονία, ο Τσίπρας θα χάσει κι άλλους ψηφοφόρους. Ούτως ή άλλως όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήδη τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να πέφτουν από το 35,5% που είχε κάποτε στο 16,5%. Πολύ πιθανό λοιπόν να μην επανεκλεγεί φέτος. Αλλά ο Τσίπρας είναι ακόμη νέος, λένε πολιτικοί αναλυτές. Σε μελλοντικές εκλογές θα είναι εκείνος που θα μπορεί να πει ότι έβγαλε τη χώρα από την οικονομική κρίση και πως επιπλέον τερμάτισε τη δύσκολη διαμάχη για το όνομα Μακεδονία, ανακτώντας με τον τρόπο αυτό την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Είναι πολύ σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία να διασφαλιστεί ότι τα Στενά θα παραμείνουν ανοιχτά»

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή έγιναν στο πλαίσιο συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Χουσεΐν αλ-Σεΐχ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΗ LIVE ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης από Βουλή: Νομοθετική πρωτοβουλία για επιτάχυνση υποθέσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα

«Οσα εσείς καταγγέλλετε κ. Ανδρουλάκη, ο ΟΟΣΑ τα χαιρετίζει» είπε ο πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που είχε ζητήσει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή
THE LIFO TEAM
ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΡΑΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ

Πολιτική / ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει με σαφήνεια το χαρακτήρα της Μουσουλμανικής Μειονότητας

«Επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις με ανάλογο περιεχόμενο ούτε δίκαιο παράγουν ούτε συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
THE LIFO TEAM