Γεραπετρίτης: Κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους που οδήγησαν στην παρακολούθηση του Ανδρουλάκη

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Κανένας δεν μπορεί να ξέρει ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την ΕΥΠ να εισηγηθεί» και τον εισαγγελέα να αποφασίσει την παρακολούθηση, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. 

«Υπάρχει προφανώς ένας φάκελος που τεκμηριώνει την εισήγηση της ΕΥΠ. Στη βάση αυτού του φακέλου αποφασίζει ο εισαγγελέας, ο οποίος σταθμίζει την προστασία του δικαιώματος του πολίτη στο απόρρητο της επικοινωνίας του, έναντι του φερόμενου λόγου εθνικής ασφάλειας που προβάλλεται και στο τέλος αποφασίζει εάν υπάρχει λόγος», συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας. 

«Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, δεν προέκυψε από την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη κανένα στοιχείο και εξ αυτού του λόγου δεν υπήρχε κανένας λόγος ούτε να συνεχιστεί, ούτε να γνωρίζει το περιεχόμενο αυτό οποιοσδήποτε τρίτος», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς εάν το έγγραφο του αιτήματος θα πάει στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Αυτό θα το δει η εξεταστική επιτροπή, που έχει την ευχέρεια να καλέσει πρόσωπα, να αξιολογήσει καταστάσεις να δει μαρτυρίες». 

Παράλληλα σημείωσε ότι στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, θα κληθούν τα πρόσωπα που έχει ζητήσει και η αντιπολίτευση. 

Πότε ενημερώνεται ο πρωθυπουργός 

Αναφερόμενος στη διαδικασία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι αυτοί που γνωρίζουν ποιοι παρακολουθούνται είναι: ο διοικητής της ΕΥΠ, ο εισαγγελέας στον οποίο πηγαίνει το αίτημα και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, ο οποίος έχει έναν κατάλογο των αριθμών τηλεφώνων που παρακολουθούνται και όχι το όνομα και τα στελέχη της ΕΥΠ, που δεσμεύονται από ισχυρό απόρρητο. 

«Ο πρωθυπουργός και ο κάθε υπεύθυνος της πολιτείας θα ενημερωθούν μόνο εάν προκύψουν ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας. Άρα, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μόνο τότε θα μάθουν εάν κάποιος παρακολουθείται, εάν από την παρακολούθηση προκύψει ένα θέμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας. Άλλως, ουδείς το γνωρίζει», συμπλήρωσε.  

Από τη στιγμή που γίνεται η νόμιμη παρακολούθηση και δεν προκύψουν στοιχεία, «καταστρέφονται αυτά τα στοιχεία, παύει δηλαδή να υπάρχει το οποιοδήποτε περιεχόμενο συνομιλίας. Και προφανώς εκλείπει ο λόγος της παρακολούθησης και άρα η ενημέρωση των πολιτικών προσώπων», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς εάν αυτά καταστράφηκαν στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, απάντησε: «Αυτό το γνωρίζει η υπηρεσία και αυτό θα προκύψει από την έρευνα της εξεταστικής επιτροπής που συγκροτείται σήμερα στη Βουλή». 

«Δεν είναι δυνατό κανείς να εξαιρείται του συντάγματος» 

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης κλήθηκε να τοποθετηθεί για την άποψη που έχει εκφραστεί ότι δεν πρέπει να παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα. 

«Από άποψη θεσμική και πολιτικής πραγματικότητας, δεν είναι δυνατό κανείς να εξαιρείται του συντάγματος. Η διάταξη του συντάγματος αναφέρει ότι οποτεδήποτε κρίνεται ότι για λόγους εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να υπάρχει νόμιμη παρακολούθηση, ο οποιοσδήποτε υπόκειται σε αυτό καθεστώς. Δεν προβλέπεται καμία απολύτως εξαίρεση», απάντησε. 

Αλλά συμπλήρωσε, θα πρέπει να γίνεται μία ουσιαστική στάθμιση. «Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν χωρίς επαρκείς ενδείξεις να προχωράμε σε παρακολούθηση προσώπου, πολλώ δε μάλλον πολιτικού προσώπου». 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τόνισε, υπήρξε μια αστοχία. «Ανεξαρτήτως εάν υπήρχε εσφαλμένη στάθμιση ή όχι των λόγων που οδήγησαν στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, αυτό που προέκυψε είναι μια συστημική έλλειψη. Ότι όταν μιλάμε για πολιτικό προσωπικό και δη για προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα, τα φίλτρα τα οποία πρέπει να υπάρχουν οφείλουν να είναι πολύ πιο αυστηρά», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς εάν δεν είχε πολιτικό κριτήριο ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, απάντησε ότι είναι ένας τεχνοκράτης διοικητής, με εμπειρία στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και «έκρινε ο ίδιος στη βάση των στοιχείων που είχε στη διάθεσή του ότι θα πρέπει να υπάρξει νόμιμη παρακολούθηση». Παράλληλα σημείωσε ότι αυτή δεν είναι απόφαση μόνο του κάθε διοικητή, αλλά μεσολαβεί απόφαση εισαγγελέα, ο οποίος γνωρίζει το όνομα, τον λόγο, τη διάρκεια και όλα τα στοιχεία. 

«Εκείνο που προέκυψε και ο πρωθυπουργός αξιολόγησε ως λάθος, είναι ότι δεν υπήρχε μηχανισμός που να εξασφαλίζει επαρκώς ότι πρόσωπα που έχουν μία τέτοια ιδιαίτερη θέση στο πολίτευμα προστατεύονται, έτσι ώστε να μην αρκούν οι όποιες ενδείξεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά να υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες αποδείξεις. Ενδεχομένως και ένα πολιτικό φίλτρο», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης. 

Παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα πλήγμα για τη Δημοκρατία. «Ναι, ήταν ένα σφάλμα αυτό που συνέβη. Ήταν πρώτη η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού που ανέδειξε το ζήτημα αυτό», συμπλήρωσε και σημείωσε τις τρεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ενεργοποιήθηκαν για την υπόθεση. «Θα πρέπει να διερευνηθούν όλα», υπογράμμισε. 

Η ΕΥΠ, σημείωσε στις ίδιες δηλώσεις, όπως κάθε υπηρεσία πληροφοριών, λειτουργεί σε στεφανό περιβάλλον. «Αυτό που επικαλούμαστε όλοι, το γεγονός ότι υπάρχει ένα έλλειμμα λογοδοσίας και διαφάνειας στην ΕΥΠ, σε κάποιο μέτρο είναι η αναγκαία συνθήκη ώστε να μπορεί να πετύχει κάποια αποτελέσματα», συμπλήρωσε. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ