Γεραπετρίτης για ροζ ελληνικη σημαία: «Θα δεχόμουν το έργο σε γκαλερί ή σπίτι μου, όχι στο ελληνικό προξενείο»

Γεραπετρίτης για ροζ ελληνικη σημαία: «Θα την ήθελα σε γκαλερί ή σπίτι μου, όχι στο ελληνικό προξενείο» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Για την απόφαση να αποσυρθεί το έργο με τη ροζ ελληνική σημαία, από το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, τοποθετήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε μεταξύ άλλων πως το προξενείο οφείλει να φέρει ακέραια τα σύμβολα και τα εμβλήματα. Το έργο της ροζ ελληνικής σημαίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα ήθελε να το έχει σε ένα μουσείο, μία γκαλερί ή ακόμη και σπίτι του, όχι όμως στο ελληνικό προξενείο. 

H LiFO, επικοινώνησε με τη συμβουλευτική επιτροπή της έκθεσης, της οποίας τα μέλη είναι η εικαστικός Ειρήνη Λιναρδάκη, η διευθύντρια παραγωγής Νατάσα Κατερινοπούλου, η σύμβουλος τέχνης Λόλα Κουτούδη και ο εικαστικός Πάνος Τσαγκάρης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, στηρίζουν αμέριστα τη Γεωργία Λαλέ και είναι αντίθετοι με την απόφαση του ΥΠΕΞ.

« Όπως είπε και η καλλιτέχνιδα «τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως». Είμαστε επαγγελματίες του χώρου της σύγχρονης τέχνης και μετά από πρόσκληση του Προξενείου μάς ζητήθηκε να επιλέξουμε και να επιμεληθούμε μια σειρά παρουσιάσεων Ελλήνων εικαστικών από την Ελλάδα και την ομογένεια που, όπως εμείς, ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη.

Η ανεξάρτητη, άτυπη, και συμβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε είναι εθελοντική και έχει μοναδικό στόχο την προώθηση και την ανάδειξη της ελληνικής εικαστικής παρουσίας στη Νέα Υόρκη ενώ τα μέλη της θα αλλάζουν ετησίως», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Η Γεωργία Λαλέ είναι η πρώτη από τους 6 καλλιτέχνες που επιλέξαμε να παρουσιαστούν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος. Το συγκεκριμένο έργο επιλέχθηκε για το δυνατό συμβολισμό και για το μήνυμα που μεταφέρει. Θεωρούμε ότι η συζήτηση γύρω από την ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες είναι καίρια και είναι αναγκαίο να βρίσκεται στο προσκήνιο.  Δεν περιμέναμε ότι το έργο θα παρερμηνευτεί και θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς, που δεν είχαν καμία σχέση με το κοινωνικό θέμα για το οποίο δημιουργήθηκε», συμπλήρωσαν μεταξύ άλλων.

«Πρέπει να διαχωρίζουμε τα πράγματα σε σχέση με το περιβάλλον τους. Εγώ θα δεχόμουν απολύτως να έχω το συγκεκριμένο έργο είτε σε ένα μουσείο, είτε σε μια γκαλερί είτε και στο σπίτι μου. Εδώ όμως μιλάμε για την ανάρτηση ενός εκθέματος στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης», σημείωσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η ροζ ελληνική σημαία, αποσύρθηκε από έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Η ροζ ελληνική σημαία, είναι μέρος έκθεσης της Γεωργίας Λάλε και σύμφωνα με την ίδια, θέλει να τονίσει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων κατά γυναικών. Η καλλιτέχνιδα μέσω αυτού του έργου, επιχειρεί να ευαισθητοποίησει το κοινό μέσω της χειροποίητης σημαίας της που υφάνθηκε από σεντόνια που της δώρισαν κακοποιημένες γυναίκες.

Όπως επεσήμανε στη συνέχεια της συνέντευξής του ο Γιώργος Γεραπετρίτης, η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης «είναι μια κοινή παραδοχή που δεν αμφισβητείται. Ως άνθρωπος, ως πολίτης και ως ακαδημαϊκός έχω υποστηρίξει και υποστηρίζω κάθε μορφή της ελευθερίας της τέχνης και ελευθερίας της έκφρασης. Η δε ελευθερία της τέχνης περιλαμβάνει και το να είναι αιχμηρή ή και επιθετική, άρα ξεκινάμε από αυτή τη βασική παραδοχή».

Γεραπετρίτης: «Το προξενείο οφείλει να φέρει ακέραια τα σύμβολα»

«Πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα του κράτους και τη δημόσια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αντίθετα με ένα μουσείο ή με μία γκαλερί, που είναι προορισμένα για την έκφραση της τέχνης, το προξενείο πρώτον, οφείλει αναγκαστικώς να φέρει ακέραια τα σύμβολα και τα εμβλήματα. Αυτή είναι η βασική του αποστολή. Και δεύτερον, οφείλει να εξυπηρετεί τους Έλληνες της διασποράς, ιδίως τους ομογενείς», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης, πως σε ότι αφορά εμβλήματα και σύμβολα της χώρας, τέτοια θέματα οφείλουν να φέρονται ακέραια. Εξήγησε ότι «υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μπορούν να ανεχτούν αυτού του είδους τα σύμβολα όταν εξυπηρετούνται από το ελληνικό κράτος».

«Η ελευθερία της τέχνης και της έκφρασης δεν μπαίνουν σε συμψηφισμούς, είναι αδιαπραγμάτευτες και όλοι οφείλουμε να τις υπηρετούμε. Εγώ ως πολίτης μπορώ να έχω μια άποψη, ως υπουργός Εξωτερικών όμως οφείλω να διασφαλίζω τη συνέχεια, την ακεραιότητα, την ουδετερότητα των υπηρεσιών του κράτους στο εξωτερικό, γιατί απευθύνεται κυρίως σε ομογενείς.

»Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις και εγώ θέλω να υπηρετήσω με έναν τρόπο ωφέλιμο και με έναν τρόπο που θα είναι κατά το δυνατόν ουδέτερος. Δε θα παιδαγωγήσει το υπουργείο Εξωτερικών, θα έρθει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Δεν είναι θέμα μηνύματος, είναι θέμα συμβόλου και εμβλήματος. Σε ό,τι αφορά τα κομμάτια του σκληρού πυρήνα του κράτους που απευθύνεται σε πολίτες και οφείλει να έχει ουδέτερα χαρακτηριστικά, λειτουργώντας περισσότερο σε μια λογική υπουργού Εξωτερικών και όχι ως πολίτη, νομίζω ότι οφείλαμε να έχουμε αυτή τη στάση», τονίζει εξίσου.

Τέλος, επεσήμανε πως ο ίδιος είχε μια πολύωρη συζήτηση στην επιτροπή 'Αμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής όπου εξέθεσε όλα τα ζητήματα σε ότι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση και τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. «Η στάση των κομμάτων ήταν εξαιρετικά παραγωγική και δημιουργική. Υπάρχει μια εθνική στάση, η οποία διέπει τα ζητήματα αυτά», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στη Βουλή: Έρχονται σύντομα παρεμβάσεις στις τράπεζες, δεν μας ικανοποιεί η αντίδρασή τους

Πολιτική / Μητσοτάκης για τράπεζες: Σύντομα παρεμβάσεις για υψηλές προμήθειες, επιτόκια καταθέσεων και στεγαστικά

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τα προβλήματα που παρατηρούνται στο τραπεζικό σύστημα, όπως οι υψηλές προμήθειες, τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και η δυσκολία στη χορήγηση δανείων
LIFO NEWSROOM
Πάνος Αμυράς: «Αναγνωρίζουμε τις καθυστερήσεις»

LiFO politics / Πάνος Αμυράς: «Αναγνωρίζουμε καθυστερήσεις, στόχος μας η σύγκλιση»

«Δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα» λέει στη Βασιλική Σιούτη ο Πάνος Αμυράς, διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του γραφείου του Πρωθυπουργού και δίνει απαντήσεις για μερικά από τα σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χρυσοχοΐδης: Ως υπουργός, είμαι μάρτυρας 100 υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας κάθε μέρα

Πολιτική / Χρυσοχοΐδης: Ως υπουργός, είμαι μάρτυρας 100 υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας κάθε μέρα

Ο υπουργός σχολίασε επίσης τη σοκαριστική υπόθεση του 45χρονου αστυνομικού της Βουλής, υπογραμμίζοντας: «Αυτό που ακούμε δεν χωράει ο νους. Είμαι σοκαρισμένος, παρότι έχω δει πολλά άσχημα πράγματα στη σταδιοδρομία μου»
LIFO NEWSROOM
Ο Χρήστος Ράμμος η πρόταση Νέας Αριστεράς για Πρόεδρο της Δημοκρατίας - «Όχι» από ΚΚΕ

Πολιτική / Ο Χρήστος Ράμμος η πρόταση Νέας Αριστεράς για Πρόεδρο της Δημοκρατίας - «Όχι» από ΚΚΕ

Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να στηρίξουν την πρότασή του, υπογραμμίζοντας ότι «η εκλογή του κ. Ράμμου θα στείλει ένα μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας και του δικαίου»
LIFO NEWSROOM
BBC: «Κοντά» σε συμφωνία για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Πολιτική / BBC: «Κοντά» σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ελληνίδα καθηγήτρια, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επικαλείται το BBC και υποστηρίζει πως οι δύο πλευρές είναι κοντά για συμφωνία που θα περιλαμβάνει ανταλλαγή αρχαιοτήτων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο CNN: «Η Ελλάδα έχει βάλει σε τάξη τα του οίκου της, με πλεονάσματα και μειώσεις φόρων»

Πολιτική / Μητσοτάκης στο CNN: «Η Ελλάδα έχει βάλει σε τάξη τα του οίκου της, με πλεονάσματα και μειώσεις φόρων»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε στις γεωπολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας την ανάγκη για κοινό ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοδότησης αμυντικών προγραμμάτων και επεσήμανε ότι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα
LIFO NEWSROOM