FAZ: Τη Δευτέρα το πρώτο τεστ για τη συμφωνία

FAZ: Τη Δευτέρα το πρώτο τεστ για τη συμφωνία Facebook Twitter
0

«Τη Δευτέρα τα πράγματα θα σοβαρέψουν» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», το οποίο επισημαίνει ότι η Ελλάδα και το Eurogroup κατέληξαν σε μια συμφωνία στην οποία θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει ακόμα και πριν από δέκα μέρες, ενώ το πρώτο τεστ αναμένεται τη Δευτέρα, με την παρουσίαση της λίστας μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το άρθρο της FAZ τονίζει: «Αυτή την συμφωνία θα μπορούσαν η Ελλάδα και οι άλλες ευρωχώρες να την πετύχουν ήδη πριν από δέκα μέρες: ακόμη και με τη νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα συνεχίζει το παλιό πρόγραμμα διάσωσης - κατ' αρχάς για τέσσερις ακόμη μήνες. Τα χρήματα θα καταβληθούν εάν η χώρα μεταρρυθμιστεί. Τη Δευτέρα η Ελλάδα θα παρουσιάσει τον νέο της κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Όλα εντάξει; Εκ πρώτης όψεως».

Η εφημερίδα επισημαίνει τη χθεσινή δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι, «εάν τη Δευτέρα οι μεταρρυθμίσεις μας δεν αρέσουν στους θεσμούς, τότε θα έχουμε πρόβλημα - τότε η συμφωνία θα είναι νεκρή».

«Ο Βαρουφάκης όμως δεν λέει μόνο αυτό. Ταυτόχρονα ανακοινώνει ότι η κυβέρνησή του θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, διότι οι τιμές στη χώρα είναι πολύ υψηλές. Συγχρόνως το πρόβλημα είναι ακριβώς οι υψηλές τιμές στην Ελλάδα. Η οικονομία δεν είναι ακόμη πραγματικά ανταγωνιστική. Ίσως οι αποκρατικοποιήσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν τη χώρα αποτελεσματικότερη, αλλά η κυβέρνηση θέλει και πάλι να σταματήσει κάποιες από αυτές», συνεχίζει το άρθρο.

«Ο Βαρουφάκης θα μπορούσε να κάνει κατάχρηση της συμφωνίας προς όφελός του», καθώς, «σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, βλέπει κανείς στο κείμενο "εποικοδομητικές αμφισημίες"», αναφέρει.

«Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για την ΕΕ. Αλλά υπό κανονικές συνθήκες είναι κανείς στην ΕΕ πιο σίγουρος ότι ο εταίρος δεν θα αμφισβητήσει τελείως την βασική συμφωνία. Το θέμα τώρα είναι η εμπιστοσύνη και, αν πιστέψει κανείς τους Ντάισελμπλουμ και Βαρουφάκη, η εμπιστοσύνη αυξήθηκε και πάλι πολύ γρήγορα αυτή την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Το πρώτο τεστ έρχεται την Δευτέρα. Τότε πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν τα σχέδια. Η υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ ανυπόμονη για αυτό. Και μετά έρχεται σύντομα το δεύτερο τεστ, αν τα καταγεγραμμένα σχέδια θα εφαρμοστούν και στην πράξη».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτική / Παραιτήθηκε η Ιωάννα Γκελεστάθη από τη Νέα Δημοκρατία: Ανέφερε «πολιτικό, αξιακό και ψυχικό ρήγμα με την ηγεσία»

Η Ιωάννα Γκελεστάθη υπέβαλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή της «από κάθε κομματική ιδιότητα συμπεριλαμβανομένης και αυτής του απλού μέλους» - Η ανάρτησή της
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Είναι πολύ σημαντικό να ιδρώσουμε όλοι μαζί τη φανέλα»

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διήρκεσε πάνω από έξι ώρες - Στο κλείσιμό του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας και συνέχειας του κυβερνητικού έργου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και προετοιμασίας για τις επόμενες πολιτικές μάχες
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΟΥΛΗ

Πολιτική / Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Βουλή: Η οικονομική δραστηριότητα που δεν σέβεται το περιβάλλον, είναι «οικο-ανομία»

Έδωσε ομιλία ύστερα από 27 χρόνια - Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα
THE LIFO TEAM