Ευρωεκλογές: Οι Έλληνες ψήφισαν «άνδρες, άνω των 50 και με χαμηλότερο  μορφωτικό επίπεδο από τον μέσο όρο των υποψηφίων»

Ευρωεκλογές: Οι Έλληνες ψήφισαν «άνδρες, άνω των 50 και με χαμηλότερο  μορφωτικό επίπεδο από τον μέσο όρο των υποψηφίων» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Στις Ευρωεκλογές 2024, οι Έλληνες ψήφισαν άνδρες, άνω των 50 και με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο από τον μέσο όρο των υποψηφίων, όπως προκύπτει από την ανάλυση του ΚΕΦΙΜ.

Άνδρες, άνω των 50 ετών, δημοσιογράφοι, επανεκλεγέντες αλλά με χαμηλή κοινοβουλευτική δραστηριότητα, με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο από τον μέσο όρο των υποψηφίων, είναι τα επικρατέστερα χαρακτηριστικά των ευρωβουλευτών που θα μας εκπροσωπήσουν για τα επόμενα 5 χρόνια, σύμφωνα με το νέο κείμενο πολιτικής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, υπό τον τίτλο, «Τι ψηφίσαμε στις Ευρωεκλογές».

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης, εκλέχθηκαν κατά 70% άνδρες, ενώ αποτελούσαν το 58% των υποψηφίων. Η μέση ηλικία είναι τα 54,4 έτη, κοντά στη μέση ηλικία των υποψηφίων που ήταν 52 έτη. Το 17,6% των εκλεγέντων έχει διδακτορικό και το ίδιο ποσοστό έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό, χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά των υποψηφίων (19% και 22% αντίστοιχα). Το 24% των εκλεγέντων είναι δημοσιογράφοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό επί των υποψηφίων ήταν μόνο 7,5%. Το 55% των εκλεγέντων είχε επανεκλεγεί (σε δημοτικές, εθνικές ή ευρωεκλογές), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό επί των υποψηφίων ήταν μόνο 18%.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές της περιόδου 2019-2024 που επανεκλέχθηκαν, είχαν χαμηλότερη μέση κοινοβουλευτική δραστηριότητα από εκείνους που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Πιο συγκεκριμένα: όσοι επανεκλέχθηκαν υπήρξαν Εισηγητές (Rapporteurs) 0,4 φορές κατά μέσο όρο, ενώ όσοι δεν επανεκλέχθηκαν 1,5 φορές. Όσοι επανεκλέχθηκαν υπήρξαν Σκιώδεις Εισηγητές (Shadow Rapporteurs) 6,3 φορές κατά μέσο όρο, ενώ όσοι δεν επανεκλέχθηκαν 11,4 φορές.

Ως προς την εκλογική απήχηση των κομμάτων, σύμφωνα, πάντα, με το ΚΕΦΙΜ, τα κόμματα δεξιά του Κέντρου συγκεντρώνουν το 52% των ψήφων, ενώ τα κόμματα αριστερά του Κέντρου συγκεντρώνουν το 48%. Τέλος, τα λαϊκιστικά κόμματα -σύμφωνα με την προσέγγιση του ΚΕΦΙΜ- συγκεντρώνουν το 54% των ψήφων.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM
ΔΕΘ: οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Πολιτική / ΔΕΘ: Οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Παιδεία, υγεία, ενέργεια και χωροταξία είναι οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι οποίες ξεπερνούν «τους κυβερνητικούς κύκλους», όπως είπε και απαιτούν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.
LIFO NEWSROOM