Εξεταστική για μνημόνια: «Έγιναν αλχημείες για να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009»

Εξεταστική για μνημόνια: «Έγιναν αλχημείες για να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (22/7/2010) του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου (Δ) μαζί με τον πρώην αντιπρόεδρο της Νικόλαο Λογοθέτη (Α). ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
7

Για αλχημείες που έγιναν προκειμένου να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009 μίλησε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης, στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια, ενώ επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην κατάθεσή του που συνεχίζεται, τόνισε πως «η διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ήταν ένας τουλάχιστον λόγος που οδηγηθήκαμε στα μνημόνια». Όπως σημείωσε και ο ίδιος είναι η τρίτη φορά που καταθέτει για το θέμα καθώς είχαν προηγηθεί η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το 2011 και η Εξεταστική Επιτροπή.


«Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα. Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με την δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Δεν έπρεπε να περνάει πάνω από 10%. Η αλχημεία που έγινε, καταρράκωσε την αξιοπιστία μας, οδήγησε τα σπρεντς στα ύψη και δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Η διόγκωση των ελλειμμάτων νομιμοποίησε το πρώτο μνημόνιο και δικαιολόγησε το δεύτερο για την εφαρμογή επαχθή μέτρων», υποστήριξε ο κ. Λογοθέτης.


Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι τόσο ο ίδιος, όσο και άλλα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, είχαν αμφισβητήσει τότε τα στοιχεία ζητώντας να υπάρξει η επιστημονική τους τεκμηρίωση, ωστόσο ο κ. Γεωργίου, αποφάσισε όπως είπε, να τους φιμώσει και έτσι το έλλειμμα που κατέληξε να είναι σε δυσθεώρητα ύψη, δημοσιεύτηκε μόνο με την δική του έγκριση και της Eurostat.

«Μια παράγραφος του πρώτου μνημονίου φέρεται να λέει ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονταν θα προσαρμόζονταν στα στοιχεία που προέκυψαν, δηλαδή το έλλειμμα του 2009», υποστήριξε ο κ. Λογοθέτης.

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

4 σχόλια
Αλχημεία ήταν ότι δεν έβαζαν τις ΔΕΚΟ μέχρι το 2009 και όχι ότι τις έβαλαν τότε. Εκτός και αν ο κ. Λογοθέτης δεν ξέρει από που ακριβώς πληρώνονται οι ΔΕΚΟ επομένως δικαιολογώ την άγνοια του.
Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνω. Στην ουσία είναι κρατικές επιχειρήσεις, τα χρέη των οποίων πληρώνει το κράτος. Με ποια λογική δεν εντάσσονταν στο έλλειμμα;
Το περίεργο δεν ήταν στο ότι για πρώτη φορά προσμέτρησαν τις ΔΕΚΟ. Το περίεργο ήταν οτι αυτό έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη η συνέπεια της ξαφνικής διόγκωσης του ελλείματος για τη χώρα (αδυναμία δανεισμού).Μια υπεύθυνη κυβέρνηση θα είχε προσπαθήσει να συμμαζέψει λίγο τις δαπάνες για 1-2 χρόνια και μετά να εντάξει τις ΔΕΚΟ στο έλλειμα. Η οικονομική κατάσταση σήμερα (ύφεση, 25% μικρότερο ΑΕΠ, 30% ανεργία, διασυρμός της χώρας) είναι σε μεγάλο βαθμό ένα domino από εκείνη την απόφαση να αυτοπυροβοληθούμε διαλαλόντας στον κόσμο πόσο μεγάλο είναι το έλλειμά μας.Φυσικά δεν αρνούμαι τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα της χώρας τα οποία έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Απλά λέω ότι η τότε κυβέρνηση επέδειξε εγκληματική αφέλεια/αμέλεια.
Έτσι, να συνεχίσουμε να ζούμε με τα παραμύθια αντί να κοιτάξουμε να συνεννοηθούμε και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάτι για να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν έχει σημασία που η Δικαιοσύνη επιμένει να λέει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για φούσκωμα του ελλείμματος του 2009. Οι γνωστοί συκοφάντες επιμένουν να δημιουργούν εντυπώσεις καλύπτοντας τα εγκλήματα της διακυβέρνησης Καραμανλή, τον τότε υπ.οικονομικών, Παπαθανασίου και τον τότε πρόεδρο τη ΕΛΣΤΑΤ, τον Κοντοπυράκη, που έστελναν ψεύτικα στατιστικά στοιχεία στους ευρωπαίους με αποτέλεσμα να χάσουμε τελείως την αξιοπιστία μας. Δεν φταίνε οι ψεύτες, φταίνε αυτοί που αποκάλυψαν τις ψευτιές τους.