Εκλογές 2023: Ψηφίζουν σήμερα οι Έλληνες του Εξωτερικού – Τι ισχύει για την ψήφο των ομογενών

Εκλογές 2023: Ψηφίζουν σήμερα οι Έλληνες του Εξωτερικού – Τι ισχύει για την ψήφο των ομογενών Facebook Twitter
0

Μία ημέρα νωρίτερα από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ανοίγουν οι κάλπες για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Σήμερα, Σάββατο 20 Μαΐου ψηφίζουν 22.855 Έλληνες του εξωτερικού σε 99 εκλογικά τμήματα, σε 35 χώρες. Η διαδικασία ξεκινά στις 07:00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 19:00 το απόγευμα τοπική ώρα κάθε χώρας.

Μέσω της εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών, οι εκλογείς μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού καθώς και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είναι η ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριό τους.

Ως εκλογικά τμήματα χρησιμοποιούνται κτίρια των ελληνικών διπλωματικών αρχών (πρεσβείες και προξενεία), ελληνικά σχολεία, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων και συλλόγων.

Οι εκλογείς του εξωτερικού έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μόνο τα ψηφοδέλτια Επικρατείας κάθε κόμματος και ως εκ τούτου δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων.

Όταν κλείσουν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές καταμετρούν τους φακέλους που εσωκλείουν τα ψηφοδέλτια, χωρίς να τους ανοίξουν.

Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν την επομένη αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί, με συνοδεία Αστυνομίας, στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι σάκοι από μακρινές χώρες, όπως ΗΠΑ, Αυστραλία ενδεχομένως να φτάσουν την Ελλάδα την Δευτέρα, όμως δεν αναμένεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα που θα διαμορφώσουν οι ψήφοι εντός της επικράτειας.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η προσπάθειά μου να βοηθήσω τους συμπολίτες μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παράνομες πράξεις

Πολιτική / Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η προσπάθειά μου να βοηθήσω δεν έχει καμία σχέση με παράνομες πράξεις»

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

«Η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιήσει και της Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε να υπάρχει μια αποστολή επιτήρησης των λιβυκών αρχών έξω από τα χωρικά ύδατα» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Πολιτική / Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μνημόνιο «παράνομο, ανυπόστατο και απαράδεκτο», τονίζοντας ότι «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα»
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Πολιτική / Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ
LIFO NEWSROOM