Δ.Παπαδημητρίου: Λάθος οι δηλώσεις περί παράλληλου νομίσματος

Δ.Παπαδημητρίου: Λάθος οι δηλώσεις περί παράλληλου νομίσματος Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
0

Την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, με απόλυτο σεβασμό στο ευρώ και εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου μαζί με τον προκάτοχό του Γιώργο Σταθάκη.

Σχολιάζοντας μάλιστα παλαιότερες δηλώσεις του όπου και είχε αναφερθεί στην υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος, ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι αυτή η λύση παραλλήλου νομίσματος δεν υπάρχει, η κυβέρνηση το έχει κάνει γνωστό αυτό. «Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν ππανεπιστημιακός και οι πανεπιστημιακοί λένε πολλά πράγματα, όταν όμως έρχεται η ώρα να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, τότε βλέπουν ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν. Είναι λάθος. Παράλληλο νόμισμα σε αυτή τη χώρα δεν θα υπάρξει – τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής τους ο υπουργός αναφέρθηκε στους τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα στους υποψήφιους επενδυτές που, όπως είπε, είναι η φαρμακοβιομηχανία, η ενέργεια, ο αγροτουρισμός, ο ιατρικός και πολιτιστικός τουρισμός κτλ. «Πολλοί», είπε ο κ. Παπαδημητρίου, «ονειρεύονται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης».

Απαντώντας σε επίμονες ρωτήσεις για τη θέση που έχει εκφράσει ως ακαδημαϊκός υπέρ του παράλληλου νομίσματος ο υπουργός σημείωσε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι αυτή η εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος. Η εφαρμογή ενός προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου αυτή η εναλλακτική λύση δεν υπάρχει».

Ο κ. Παπαδημητρίου έθεσε ως ορόσημο της ανάληψης νέων πρωτοβουλιών την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σημειώνοντας ότι μετά από αυτό θα εκτιμήσει τη δυνατότητα υιοθέτησης φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων καθώς και τη δυνατότητα εφαρμογής αναπτυξιακής τράπεζας.

Όσον αφορά το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ο κ. Παπαδημητρίου έδωσε το λόγο στον απερχόμενο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος από την πλευρά του ανέφερε ότι το θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης ενώ πρόσθεσε ότι έχουν δημιουργηθεί και οι δομές υποστήριξης των δανειοληπτών όπως η ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει στο υπουργείο και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αλλά έχουμε κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και η διάδοχη κατάσταση θα λύσει θέματα αναβάθμισης και του υπουργείου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια με μεγαλύτερη ένταση και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία της δουλειάς που θα γίνει, ώστε με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να μιλάμε για επιστροφή στην ανάπτυξη με δικαιοσύνη και βιωσιμότητα.

Ο νέος υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε ότι από την επιτυχία του υπουργείου Οικονομίας εξαρτάται πόσο γρήγορα θα ανακουφιστεί ο ελληνικός λαός από την πίεση των τελευταίων ετών και πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων με την προσέλκυση επενδύσεων. «Στις πλάτες μας πέφτει το πολύ μεγάλο βάρος για τη στροφή της χώρας στην ανάπτυξη» σημείωσε.

Η απερχόμενη υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά στο κομμάτι της μείωσης της γραφειοκρατίας, καθώς, όπως είπε, «δώσαμε τα εργαλεία και με νομοθετική πρωτοβουλία απαλλάσσεται το 90% των επιχειρήσεων από άσκοπες διαδικασίες αδειοδότησης».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ