Το ΔΝΤ αμφισβητεί τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δις και επιμένει στην αναδιάρθρωση

Το ΔΝΤ αμφισβητεί τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δις και επιμένει στην αναδιάρθρωση Facebook Twitter
0

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβητεί ανοικτά τις δεσμεύσεις για ιδιωτικοποιήσεις 50 δις. στην Ελλάδα και εκτιμά πως το ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα επόμενα τρία χρόνια έσοδα μόλις 1,5 δισεκ. ευρώ.


Αυτό είναι και το βασικό αγκάθι της συμμετοχής του στο νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα όπως αναφέρει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche. Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται στο δημοσίευμά του ένα έγγραφο από τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ το οποίο περιήλθε στην κατοχή του.


Παράλληλα το Ταμείο θεωρεί ότι ο στόχος που έχει θέσει η Γερμανία, δηλαδή τα 50 δισεκ. ευρώ είναι εντελώς μη ρεαλιστικός και σημειώνει πως η Ελλάδα είχε θέσει αυτό τον στόχο και το 2011, όμως μέχρι τις αρχές του 2015 είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 3 δισεκ. ευρώ.

Όμως ο στόχος των 50 δισεκ. ήταν μεταξύ των βασικών απαιτήσεων της Γερμανίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής, προκειμένου να συμφωνήσει την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα.


Ο αριθμός αυτός «είναι εξίσου μη ρεαλιστικός όπως ήταν και πριν τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Αλέξανδρος Κρητικός του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Spiegel Online.


Όπως επισημαίνει το Wirtschaftswoche, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ξεκαθαρίσει ήδη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι ο στόχος που θέτει το Βερολίνο είναι πολύ υψηλός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πιστωτές είχαν επισημάνει ότι τρία με πέντε δισεκ. τα επόμενα τρία χρόνια θα ήταν μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση.


Παράλληλα υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των πιστωτών. Το Ταμείο χθες έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι που μέχρι στιγμής τόσο το Βερολίνο όσο και άλλες χώρες της ευρωζώνης αποκλείουν.


«Η διαφορά μεταξύ της άποψης του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους και των συζητήσεων που διεξάγουν αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίων είναι πολύ μεγάλη», έγραψε η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη ένα έγγραφο του Ταμείου.


Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα και στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να λάβει την έγκριση της γερμανικής βουλής για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM