Διπλωματικές πηγές: Μουσουλμανική η μειονότητα στη Θράκη- Απάντηση στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών

Διπλωματικές πηγές: Μουσουλμανική η μειονότητα στη Θράκη- Απάντηση στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών (δεξιά) στη Θεσσαλονίκη (Πηγή φωτό Twitter)
0

Η Ελλάδα εφαρμόζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, που αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

 

Με αυτό τον τρόπο απαντούν στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, με επίκεντρο τη Θράκη.Από τη Θεσσαλονίκη, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του, ο Κιράν έκανε αναφορά σε «απαράδεκτες» πιέσεις και περιορισμούς «στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας», σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής, τόνισαν στην απάντησή τους διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.

 

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν, η χώρα μας εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

 

Η μουσουλμανική μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, επεσήμαναν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας ότι στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία και 260 τεμένη.

 

Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού, ανέφεραν ακόμη οι διπλωματικές πηγές.Το tweet του Κιράν

 

«Συναντήθηκα με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθεριά της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες», έγραψε στο Twitter ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

 

«Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα», ανέφερε ακόμη στην ανάρτησή του ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών.

 

 

Στη συνέχεια ο Κιράν μετέβη στην Κομοτηνή. Από εκεί έγραψε στο Twitter ότι βρίσκεται σε «μια σημαντική πόλη της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη».

 

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει εκεί συναντήσεις με φορείς της μουσουλμανικής μειονότητας. Αύριο, Πέμπτη, θα επισκεφθεί την Ξάνθη και στη συνέχεια το Διδυμότειχο.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ