Ο Νίκος Δένδιας και ο Λουίτζι ντι Μάιο υπέγραψαν τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

 

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην Ελλάδα το πρωί της Τρίτης και ακολούθησε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Έπειτα από τις συνομιλίες, υπεγράφη η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

 Πρακτικά, πρόκειται για επέκταση καθ' ύψος- από τον βυθό προς την επιφάνεια- της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει με τα Τίρανα, για οριοθέτηση και με την Αλβανία.

 

«Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο

 

«Η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες, και όχι με άκυρες όπως αυτή της Τουρκίας με τον Σάρατζ (Λιβύη) και με μονομερή κατάθεση χαρτών στον ΟΗΕ [...] Αποδεικνύεται περίτρανα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στη Μεσόγειο, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής επιχείρησης "Ειρήνη" για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

 

«Πολύ σημαντική συμφωνία που υπογράφεται τη δεδομένη στιγμή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στο ελληνοαιγυπτιακό μέτωπο. Πιστεύω ότι θα προλειάνει το έδαφος για να ακολουθήσουν και άλλες. Και μας δίνει άλλο αέρα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς.

 

Οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σημαίνει και ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εξήγησε από την πλευρά του ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.